Nationale Molen- en Gemalendagen 12 en 13 mei

Tijdens dit weekend draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar ook gemalen openen hun deuren en kunnen bezoekers een indruk krijgen van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Bij het Stoommachinemuseum gaan we pompen en malen met ons stoomgemaal ’Vier Noorder Koggen’.

Er zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Pompen en malen met het gemaal, dat doen we niet vaak! Een unieke belevenis om eens mee te maken. Ook kunnen (jonge) bezoekers met de watertafels van Poldermuseum het Grootslag Andijk ontdekken hoe land drooggemalen wordt.