STOOMDAGEN EN SUPERSTOOMDAGEN in Meivakantie

Van Koningsdag (27 april) tot en met zondag 13 mei is het museum alle dagen onder stoom. In het ketelhuis laait het vuur in de ketel hoog op om alle stoommachines van stoom te voorzien, je hoort ze sissen en puffen. Wil je iets weten over stoomtechniek of het verhaal achter de machines, vraag het onze rondleiders en machinisten, zij leggen het graag uit en weten mooie verhalen te vertellen.

Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet, ga eens op zoek naar de ontplofte ketel en raad hoe hoog de schoorsteen is. Maak zelf stoom met de miniatuur stoommachines in het stoomlab, help de stoker een handje door hout op het vuur te gooien, of ontdek tijdens de Gemalendagen met de watertafels van Poldermuseum het Grootslag Andijk hoe je land droog kan malen.

Superstoomdagen tijdens Nationale Molen- & Gemalendagen 12 en 13 mei

Dit weekend zijn er bij het Stoommachinemuseum diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van ons gemaal ‘Vier Noorder Koggen’. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut. Het gemaal heeft tot 1975 meer dan100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Pompen en malen met het gemaal, dat doen we niet vaak! Een unieke belevenis om eens mee te maken.

Tijdens dit  weekend draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook de machines buiten in de machinetuin onder stoom gebracht. De stoomhijskraan hijst boomstammen op de raamstoomzaag, waar ze in planken worden gezaagd. De planken zijn te koop, je kunt er een mooie tuintafel of schutting van maken. In de binnenhaven van het museum ligt de kolengestookte emmerbaggermolen “Vooruit”onder stoom. Je hoort de emmers al van verre piepen en knarsen. Neem een kijkje in het interieur, je staat versteld hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.