Oude ambachten en Westfriese sketches tijdens Historisch weekend 14 en 15 juli

Tijdens het weekend van 14 en 15 juli zijn bij het Stoommachinemuseum Medemblik diverse demonstraties van oude ambachten. Ambachtslieden tonen hun vakmanschap bij het mandenvlechten, boekbinden, strovlechten, stoelenmatten, pottenbakken, kantklossen, weven en nog veel meer. Bij de touwslager mag je voor een kleine vergoeding een eigen springtouw slaan. Probeer ook eens een strovlechtje te maken en een armbandje of vlinder van vilt.

Een gezelschap van Creatief Westfries, ‘Wat doene we met oôs Westfries?’ treedt dit weekend diverse keren op met sketches, verhalen en liedjes. Creatief Westfries, verbonden aan het Westfries Genootschap, heb vier skroifgroepe, die ’n keer of zeuven in ’t jaar bai mekaar komme.  Uit deze skroifgroepe is speciaal voor dit weekend een gelegenheidsgroep samengesteld. Natuurlijk lopen de dames en heren in Westfries kostuum en geven ze graag uitleg over de Westfriese klederdracht.

Op het museumterrein staat de Volvo vrachtwagen, bouwjaar 1968, van het Motorenmuseum Nieuwe Niedorp te pronken. Achterop de laadbak van de vrachtauto staat een Ruston 28 PK dieselmachine die in Alkmaar bij graanmolen ‘Het Rooie Hert’ jarenlang zijn werk heeft gedaan. Als bij gebrek aan wind de molen niet kon draaien, werd de machine gestart om het graan te kunnen malen. De machine wordt dit weekend diverse keren gedemonstreerd.

Niet alleen draaien de stoommachines binnen, ook de baggermolen ligt onder stoom. De asfaltmachine en locomobiel op het buitenterrein draaien zondags. Deze dag zijn er ook maaldemonstraties met de pompinstallatie van het gemaal en is de smid aanwezig die het vuur hoog opstookt in de smederij en jong en oud vermaakt.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Het museum biedt tijdens het Historisch weekend weer een Water & Stoom-arrangement aan. Volwassenen kunnen voor € 12,50 en jongeren tot 18 jaar voor € 10,- het museum bezoeken én een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken met schipper Rob Smak van de Koggevaarder. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag om 13.00  en 14.30 uur vanaf de steiger achter het museum. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl

Tot en met zondag 2 september is het museum tijdens de zomervakantie elke dag geopend én onder stoom. Daarna is het museum weer geopend op de reguliere openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Het museum heeft de grootste collectie werkende stoommachines onder één dak die deze maanden dagelijks puffend draaien.