Het meuseum

Niet voor watjes, wel voor Wattjes

Verwonderde gezichten staren je aan als de rondleider vertelt dat de stroom die thuis uit het stopcontact komt voor het overgrote deel door stoom wordt verkregen. Mensen hebben geen idee wat stoom teweeg kan brengen en de krachten die het kan ontwikkelen om grote en zware machines in werking te stellen. Wij demonstreren het graag!

Het museum is gehuisvest in het voormalige gemaal de “Vier Noorder Koggen” uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.

Wil je weten hoe een stoommachine werkt?

Doe dan mee met ons Stoomlab! Speciaal voor jou hebben we in het museum miniatuurstoommachines staan, waardoor je de werking van stoommachines leert begrijpen. Je krijgt uitleg van één van onze medewerkers en mag daarna zelf een miniatuurstoommachine laten werken.

 

Vrijwilligers gezocht.

Heeft u wat vrije tijd en bent u er in geïnteresseerd om in een leuke en ook gezellige omgeving één of meerdere dagen per week als vrijwilliger te werken, klink dan hier! Hoogstwaarschijnlijk is er iets voor u bij!