Brandweer stoommachine geschonken aan museum

Het Stoommachinemuseum heeft een prachtig model gekregen van het echtpaar Cardon. Wiebe Horstman heeft namens het museum de stoommachine in ontvangst genomen van de dochter en schoonzoon van de maker: hobbyist Fred Stevens.

De Haarlemmer modelbouwer is geboren op in 1926 en tien jaar geleden gestorven. In zijn vrije tijd heeft hij deze brandweer stoommachine in het schuurtje achterin zijn tuin gebouwd.

In de jaren zeventig heeft hij eigenhandig alle details gedraaid op zijn geliefde draaibank. Zo was hij tot in de kleine uurtjes bezig met maken van diverse kleine stoommachines.

Naast deze brandweermachine heeft hij ook de veerpont tussen Amsterdam en Amsterdam-Noord nagemaakt, welke in het OV-museum in Amsterdam heeft gestaan.

De laatste jaren heeft hij zijn hobby niet meer uit kunnen oefenen vanwege een hersenbloeding. Dit was voor hem heel moeilijk te accepteren.

Zijn dochter zegt: ,,We hopen dat veel mensen van dit werk kunnen genieten door het aan het Stoommachinemuseum te schenken. Mijn vader is hier in het verleden op bezoek geweest. Helaas kan hij zelf niet meer meemaken dat zijn model in dit museum tentoongesteld wordt.’’