Herfstvakantie met 112.000 koppen thee

Bijna iedereen drinkt wel thee. Een fluitketel wordt met water gevuld. Als de ketel begint te fluiten weet je dat het water kookt. Uitschenken, theezakje in het kopje en klaar. In het Stoommachinemuseum in Medemblik doen we in herfstvakantie iets soortgelijks. Daar wordt 14.000 liter water in een enorme ketel aan de kook gebracht. Dat zijn maar liefst 112.000 (!) koppen thee. Het duurt drie dagen voordat zo’n enorme plons water lekker kookt en stoomt.

De stokers van het museum hebben het er maar druk mee en kunnen af en toe best wat hulp gebruiken. Wie in de herfstvakantie op bezoek komt, mag de stokers helpen. Jonge bezoekers krijgen als dank dan gratis een stokersdiploma. Onze rondleiders vertellen natuurlijk graag hoe die stoom gebruikt wordt. Niet voor een kopje thee dus. Het museum is in de herfstvakantie tot en met 23 oktober dagelijks geopend.