Museumweek en Slovenen.

“Ons echte Goud”

Van 03 – 09 april is de Nationale Museumweek. Het motto van deze week luidt: Ons echte Goud. Het doel is door een van de pronkstukken te laten zien meer waardering voor musea te verkrijgen.

Vlaanderen VII

Het pronkstuk van het stoommachinemuseum is de verticale 3-cilinder dubbelwerkende triple-expansie stoomscheepsmachine. Deze machine van 450 IPK komt uit de ‘Vlaanderen VII’, een hopperzuiger. De machine, gebouwd in Gent (België, 1935), benut de stoomenergie in drie fasen. De stoom geeft zijn energie eerst deels af in de cilinder met de kleinste diameter (hogedruk). Daarna deels in de middeldrukcilinder en de resterende energie in de grootste cilinder (lagedruk). De hele machine is omkeerbaar dankzij zogenaamde ‘scharen’ van de stoomverdeling. Door dit mechaniek kan het schip voor- en achteruit varen.

Is het u te technisch? Kom bij ons kijken, zie de machine(s) werken en ook u gaat het begrijpen!

Slovenen

Op vrijdag 31 maart waren 50 leerlingen van een technische school uit Slovenië onze gasten. ’s Morgens vroeg uit Koper vertrokken en om 13u30 in ons Museum. Drie van onze  medewerkers hebben hen verteld over “always having to pump the water out to keep our feet dry” . En natuurlijk ook over hoe de Stoommachine werkt en over de ontplofte hijmachine. De leerlingen waren vol aandacht. Prima! Na het bezoek aan ons Museum werd vandaag ook nog de Spaanse Schans bezocht.

Een leuk bezoek, dat veel navolging verdient.