“Baggermolen De Vooruit klaar voor baggerklus”,

In de binnenhaven van het museum ligt de oude kolengestookte emmer baggermolen “De Vooruit” gereed om aan een nieuwe baggerklus te beginnen. Toen de baggermolen in 2005 in het bezit van het museum kwam, was de baggermolen rijp voor de schroothoop. Na jarenlange inzet van vrijwilligers is de baggermolen in oude glorie hersteld en zou zo weer ingezet kunnen worden om te baggeren.

Dit Pinksterweekend is de baggermolen onder stoom. Neem een kijkje in het authentieke interieur, het geeft een mooi  beeld hoe de bemanning vroeger leefde en werkte. Er is dit weekend nog veel meer te zien bij het Stoommachinemuseum. De grote Lancashire ketel  is weer flink opgestookt om de machines in het museum van stoom te voorzien. Ons pronkstuk, de Triple Expansie scheepsmachine, staat sissend en puffend te draaien. Je ruikt de olie, voelt de warmte, je waant je terug in het verleden. Onze rondleiders en machinisten staan klaar om u van alles te vertellen over het tijdperk van de stoommachine en de oorspronkelijke pompfunctie van het gemaal. Buiten in de machinetuin staat de grote stoomzaagmachine klaar om hele boomstammen tot planken te zagen. Een spectaculair gezicht !  De boomstammen worden met de stoomhijskraan Boele 9 bovenop de zaagmachine gehesen. Leuk detail, Lee Towers heeft in zijn jonge jaren nog aan deze hijskraan in de Rotterdamse haven gesleuteld. Ook de kinderen worden niet vergeten. Er is een leuke speurtocht voor hen uitgezet. In  het kinderlab staan de miniatuur stoommachines klaar om hen te laten ontdekken hoe je d.m.v. stoom de machines in beweging kunt zetten.Kortom, als u dit Pinksterweekend er een dagje op uit wilt trekken, per boot, auto of fiets, maak dan eens een stop bij het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik.