Start stoomseizoen 2019

Zaterdag 16 februari start het nieuwe stoomseizoen in het Stoommachinemuseum. De afgelopen wintermaanden is er onderhoud gepleegd, de ketel geïnspecteerd, de machines gepoetst en dwaalde de geest van James Watt in januari door het museum.

We vieren dit jaar het 150-jarig bestaan van stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’. Ook memoreren we dat James Watt 250 jaar geleden patent kreeg op zijn condensor. Hij verbond die aan de stoommachine, waardoor deze drie keer zuiniger en efficiënter werd. In dit jubileumjaar staan vele evenementen op de planning met als hoogtepunt het Jubileumweekend in juni.

Van zaterdag 16 februari tot en met zondag 3 maart is het museum elke dag open én onder stoom. Het vuur in de Lancashire ketel wordt drie dagen van tevoren opgestookt om allerlei prachtige stoommachines te laten draaien. Wie durft, mag de stoker helpen het vuur brandend te houden. Je kunt ook een speurtocht in het museum doen, stoom maken met miniatuurstoommachines en je laten verrassen bij de ‘blikjesproef’.