De romantiek van de stoomsloep. Europa’s grootste pomp uit 1907 pompt weer.

“Een stukje meevaren in zo’n prachtige salonboot”, dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Heel veel bezoekers maakten van deze mogelijkheid gebruik. Vlak bij het machtige stoommachientje in de stoomsloep gezeten, snuif je de geur van de brandende kooltjes op, de stoomfluit gilt. Je bent terug in oude tijden.

Onze hoofdstoommachine, de Backer en Rueb, die altijd de grote Smulderspomp aandrijft, kampte met wat ouderdomsproblemen. Hoe kan het ook anders als je in 1924 in het oude gemaal geplaatst bent. Maar onze stokers en machinisten zorgden er afgelopen week voor dat het proefdraaien én het pompen goed verliep. Binnenkort oefenen ze nog eens en dan hopen we dat onze mannen in september aan het publiek kunnen laten zien hoe het water in de kolk vóór het Gebouw stroomt en vervolgens onder de dijk door naar de Zuiderzee. O nee….., tegenwoordig is dat natuurlijk het IJsselmeer!

Houd onze septemberagenda in de gaten, zodat u weet wanneer we voor het publiek gaan pompen! Wilt u alvast een voorproefje, plak dan deze Link in uw browser: https://youtu.be/JQEdgPWqhgA

Deel met je vrienden of praat mee!