Ambachtenweekend & Superstoom! Ook de baggermolen draait!

Tickets & prijzen

Ambachtenweekend 6 en 7 juli

Vele ambachtslieden komen dit weekend naar het museum om hun ambacht te tonen. Er zijn demonstraties met houtdraaien, tinnegieten, mandenvlechten, midwinterhoornbouwen, weven, smeden, glas in lood en nog veel meer. Ook zijn er ambachtelijke producten te koop zoals honing van de imker, bakmixen van de molen, homemade pindakazen en Drentse kniepertjes. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een tol draaien op een draaibank uit 1700 en een tinnen figuurtje gieten bij de tinnengieter.

Superstoom tijdens Ambachtenweekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland bevindt zich in de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De baggermolen ‘Vooruit’ van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Ambachtenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!