Ambachten, rondvaarten & Superstoom! Ook de baggermolen draait!

Tickets & prijzen

Ambachtenweekend 6 en 7 juli

Bij het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, kun je tijdens de zomerfair vele ambachtslieden aan het werk zien bij het beoefenen van hun ambacht. Zo showt beeldend kunstenaar Rein Veldboer zijn prachtige houten sculpturen en laat hij de techniek zien van het ambachtelijk letterkappen in hout. Ook zijn er demonstraties met mandenvlechten, papierscheppen, midwinterhoorn bouwen, houtdraaien, weven, spinnen, touwslaan (sla je eigen springtouw!), (edel)smeden en nog veel meer.

 

 

 

 

 

 

 

Tinnegieten en pottenbakken, leuk voor jong en oud

Met tin, een metaal dat vloeibaar wordt als je het verhit, kun je de leukste voorwerpen maken door het na verhitting in een mal te gieten waar het afkoelt en weer stolt. Probeer het zelf ook eens! Bij de tinnegieter kun je tegen een kleine vergoeding je eigen tinnen figuurtje gieten. De pottenbakster deelt het geheim van deze ambachtelijke techniek.

Museumrondvaarten

Museumrondvaarten

Schipper Rob Smak van de Koggevaarder neemt je in een klein uur mee langs de mooiste plekken in en rondom Medemblik. Varen door Medemblik maakt je museumbezoek extra leuk en is een onvergetelijke belevenis! Rondvaarten vertrekken zaterdag 6 en zondag 7 juli vanaf het museum om 13.00 en 14.00 uur. Tarieven: combinatieticket museumbezoek én rondvaart: kinderen 5-12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 p.p. Vaar je mee? Reserveer dan een ticket via 0227 544732.

Superstoom tijdens Ambachtenweekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland bevindt zich in de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De baggermolen ‘Vooruit’ van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Ambachtenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!