Ambachtenweekend

Tickets
Foto: Duco de Vries
Ambachtenweekend 2023 Stoommachinemuseum

Dit weekend kun je bij het museum vele ambachtslieden aan het werk zien bij het beoefenen van hun ambacht. Er zijn demonstraties met houtdraaien, mandenvlechten, tingieten, midwinterhoorn bouwen, leerbewerking, weven, spinnen, touwslaan, (edel)smeden en nog veel meer.

Ook zijn er ambachtelijke producten te koop zoals honing van de imker, bakmixen van de molen, biologische jam, homemade pindakazen en Drentse kniepertjes.

Leuk voor jong en oud

Tegen een kleine vergoeding mag je bij de tinnegieter een tinnen figuurtje gieten en bij de houtdraaier zondag een houten tol draaien en je eigen springtouw slaan. Of schuif zaterdag aan bij de leuke (gratis) workshop schilderen en maak je eigen kunstwerk.

17 & 18 juni 2023

Plan je bezoek

Alles wat draaien kan, draait

Zowel binnen in het museum, alsook buiten in de machinetuin draaien de machines volop. Zo tilt de stoomhijskraan hele boomstammen op de stoomraamzaag, waar ze tot planken worden gezaagd en hoor je de draaiende emmers van de kolengestookte baggermolen al van ver. Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet.

Stanley stoomauto

Zondag 18 juni maak je kans op een rondritje in één van de Stanley stoomauto’s van Bob Bruin. De auto’s uit 1919 halen nog altijd een topsnelheid van 100 km per uur. Enkele malen per dag mag een (beperkt) aantal bezoekers instappen voor een vorstelijk (stoom)ritje over de dijk naar Medemblik.

Museumrondvaarten     

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder je mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik.

Tarieven combinatietickets museumbezoek en rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 p.p.

Vertrektijden zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00 en 14.00 uur.

Reserveren kan via 0227 544732.