360 graden camera

Baggermolen ‘Vooruit’ virtueel

Museum gesloten of geen toegang tot de baggermolen in coronatijd vanwege besmettingsgevaar? Het team van baggermolen ‘Vooruit’ kan u vanaf nu toch welkom heten op en in de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Nog niet in levende lijve, maar met een virtuele rondleiding.

De start van de grondige restauratie van baggermolen ‘Vooruit’ in maart 2020 viel samen met de intelligente lockdown. Slechts een handjevol mensen was aanwezig bij het uit en in het water takelen van de baggermolen (voor wie het gemist heeft: klik hier). Benedendeks mochten geen bezoekers meer komen, vanwege het besmettingsgevaar in de nauwe doorgangen in de machinekamer, magazijn, kombuis en logies. Maar ook buiten coronatijd levert een bezoek aan de baggermolen voor sommige bezoekers onoverkomelijke hindernissen op: de steile trappen en krappe doorgangen voor wie minder mobiel is, slecht verlichte ruimten voor wie slecht ziet, het gekraak van de draaiende baggermolen en het geraas van de machines voor wie meer te weten wil komen over de machines, maar de uitleg niet verstaat.

Op 15 oktober 2020 maakte Omni VR uit Reeuwijk opnamen van het exterieur en interieur van de baggermolen. U kunt nu weer ronddwalen over de baggermolen, inzoomen op de machines en andere bezienswaardigheden en lezen over het leven en werken aan boord.

Omni VR gebruikte voor de opnamen een 360° camera en een drone. De VR tour van de baggermolen is nu gereed en te vinden op deze website (zie het tabblad ‘NSM virtueel’). Momenteel werken we nog aan een VR tour voor kinderen, een video over de historische achtergrond van dit unieke erfgoed en een e-learningmodule. Met dit laatste kunnen toekomstige vrijwilligers in het vak van machinist of stoker worden opgeleid, om de werking van de baggermolen tijdens openstelling van het museum aan bezoekers te demonstreren.

Interesse om zelf vrijwilliger te worden om de unieke collectie in het Nederlands Stoommachinemuseum in goede staat en onder stoom te houden? Neem dan contact op met het Stoommachinemuseum.

    logo OMNI VR      

Deel met je vrienden of praat mee!