Brandweerfestijn 9 en 10 juli

BRANDWEERFESTIJN MET AUTHENTIEKE (STOOM)BRANDSPUITEN

Zaterdag 9 en zondag 10 juli viert het Stoommachinemuseum met een spetterend brandweerfestijn dat de brandspuit 350 jaar geleden voor het eerst werd ingezet bij de brandbestrijding. Brandweerlieden showen op het museumterrein historisch brandweermaterieel en kun je de werkende stoombrandspuiten, nostalgische brandweerwagens, authentieke motorspuiten en nog veel meer in actie zien.

 

 

Brandbestrijding

Jan van der Heijden deed samen met zijn broer Nicolaes in 1672 een belangrijke uitvinding: de brandspuit. Tot die tijd werd een brand bestreden met rijen mensen die emmertjes water aan elkaar doorgaven. Jan van der Heijden zette een effectieve brandbestrijdingsorganisatie op en zorgde dat in alle zestig wijken van Amsterdam een brandspuit kwam te staan met een brandmeester, gildeleden en vrijwilligers die klaar stonden om bij brand uit te rukken. Een brandspuit kostte toentertijd 385 gulden, een spuit op wielen 435 gulden. Met zijn uitvinding werd Jan van der Heijden tot ver over de landsgrenzen bekend.

Spetterend Brandweerfestijn

Spuitgasten in originele kledij van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum demonstreren met de kolengestookte Bikkers stoombrandspuiten uit 1901 en 1910 hoe een brand honderd jaar geleden geblust werd. Het Zaens Brandweermuseum komt met een motorspuit uit 1917, Stichting Historisch Brandweermaterieel Beemster met een T-Ford uit 1924 en handspuit uit 1875. Op het museumterrein staan enkele nostalgische brandweer- en ladderwagens. Met de ladderwagen uit Bergen kun je zaterdag tegen een kleine vergoeding een stukje meerijden.

Attractie: De ‘Vliegende Brandweerman’ voor durfhalzen!

De op waterkracht werkende spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud stuwt je met een waterstraal ca. 4 meter de lucht in en daarna word je met zo’n 30 km per uur in de rondte geslingerd.  Leuk voor kinderen én volwassenen. Munten zijn verkrijgbaar bij de kassa, tarief kinderen € 2, volwassenen € 3.

Rondritten

De collega’s van het Oorlogsmuseum bieden dit weekend voor slechts € 8 rondritten vanaf het Stoommachinemuseum aan (45 minuten). De rondrit in een echte W.O.II Truck is een geweldige beleving die jullie nooit meer vergeten! Met de rondrit worden jullie door het landschap en over de leuke dorpsweggetjes van Medemblik en omgeving rondgereden. De truck stopt ook bij het allereerste W.O.II Monument van heel Nederland, welke in Medemblik staat.  De collega’s Oorlogsmuseum vertellen in 3-4 minuutjes het verhaal achter dit monument en rijden dan langs het IJsselmeer weer terug naar het Stoommachinemuseum.

Deel met je vrienden of praat mee!