De Magie van Stoom en Midwinterhoorns!

Van 19 december tot en met 3 januari is het Stoommachinemuseum geopend en onder stoom (behalve eerste Kerstdag en Oud- en Nieuwjaarsdag). De ketel wordt gestookt, de stoommachines draaien, de kerstboom is opgetuigd en de glühwein staat klaar, de Kerstvakantie kan beginnen! Het museum is in de maand december sprookjesachtig verlicht en een baken van licht in de duisternis. 

In het museum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, vind je de grootste verzameling nog werkende stoommachines in ons land. Machinisten en rondleiders leggen je graag uit hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Je staat versteld van wat mensen in vroeger eeuwen al presteerden. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom’ zie je in een spectaculaire show met tientallen bewegende stoommodellen hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. 

Er ligt een leuke speurtocht voor je klaar waarmee je het museum kan verkennen. Je kunt het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden en met miniatuurstoommachines mag je zelf stoom maken en ontdek je wat stoomkracht doet. 

Midwinterhoorns: Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie die stamt uit de 9e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. Op zondag 27 december geven leden van blazersgroep ‘Van Hakken Komt Blazen’ vanaf 12 uur bij het museum diverse demonstraties. Je hoort het imponerende geluid van de hoorns al van ver! 

Na de kerstvakantie sluit het museum voor korte tijd de deuren om op zaterdag 13 februari weer te openen met de voorjaarsvakantie en de start van het nieuwe stoomseizoen. 

Openingstijden Kerstvakantie: 19 december t/m 3 januari alle dagen geopend 10 tot 17 uur, met uitzondering van 24 en 26 december (dan sluiten wij om 16 uur). Op Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag de hele dag gesloten.   

Deel met je vrienden of praat mee!