Graag tot ziens!

Na een gezellige, drukbezochte, maar onstuimige Lichtjesavond sluit het museum tot de Kerstvakantie haar deuren. We kijken zoals alle musea terug op een lastig jaar, maar aan het enthousiasme van onze bezoekers en de weersomstandigheden tijdens onze evenementen heeft dat niet gelegen. Ook al misten we de buitenlandse toeristen en schoolklassen, bezoekers wisten ons toch te vinden en onze evenementen (Jubileumweekend, Ambachtenweekend, Stoomsloepenweekend, Meccanoweekend, Stoommodellenweekend én Lichtjesavond) werden goed bezocht. Ook waren de vaartochten door de polder met de koggevaarder, met de stoomsleepboten de Noordzee en de Adelaar en het directievaartuig Christiaan Brunings op het IJsselmeer telkens volgeboekt. En tijdens het stoommodellenweekend pufte het museum-stoomtreintje Romulus over het terrein.

Nu worden de machines door onze vrijwilligers weer winterklaar gemaakt en in optimale conditie gebracht voor het komende stoomseizoen, want tenslotte ligt goed onderhoud van de machines aan de basis van hun lange levensduur. Én deskundige bediening. Daarom zijn we altijd op zoek naar mensen met een technische achtergrond die bij ons als vrijwilliger willen werken, als stoker of machinist of medewerker onderhoud. Ook zoeken we vrijwilligers voor andere taken, rondleidingen, ontvangstbalie en horeca, groenvoorziening, administratie en communicatie, want er komt veel kijken bij het ‘draaiende houden’ van het museum.

Dus dank voor je bezoek! En ben je in 2021 niet geweest? Dan hopen we je in de Kerstvakantie of in het nieuwe jaar te mogen begroeten. Hieronder is te lezen wat we in 2022 op de agenda hebben staan.

Evenementenprogramma 2022

18 en 19 juni: Stoombotenweekend. Authentieke stoomboten liggen afgemeerd in de Stoomhaven in het IJsselmeer, klaar om uit te varen met passagiers.

9 en 10 juli: Stoombrandspuitenweekend. Demonstraties van spuitgasten met historisch brandweermaterieel.

23 en 24 juli: Ambachtenweekend. Vele ambachtslieden komen naar het museum om hun ambacht te demonstreren. In de oude smederij van het gemaal toont de smid zijn smeedkunsten.

13 en 14 augustus: Stoomsloepenweekend. Een groot aantal authentieke stoomsloepen ligt afgemeerd aan de museumsteiger. Bij voldoende capaciteit mogen bezoekers een stukje meevaren.

24 en 25 september: Stoommodellenweekend. Miniaturen in de spotlights! Puffende stoomtreinen en stoomtrekkers, varende (stoom)boten, stationaire modellen en nog veel meer zijn dit weekend te bewonderen.

5 november: Lichtjesavond. Spectaculaire afsluiting van het stoomseizoen. Het stoomgemaal is sprookjesachtig verlicht en omgetoverd tot lichtkasteel. De hoofdattractie is elk jaar weer een verrassing.

 

Deel met je vrienden of praat mee!