Hemelvaartweekend en Molen- gemalendagen

Tickets & prijzen
museum onder stoom

Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, is tijdens het Hemelvaartsweekend van donderdag 9 tot zondag 12 mei onder stoom. Nergens anders vind je zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar onder één dak. Het is dé plek om te ontdekken wat de kracht van water en vuur is. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum. Bezoek je op Moederdag (zondag 12 mei) met je moeder het museum, dan heeft zij gratis toegang!

Molen-en Gemalendagen zaterdag 11 en zondag 12 mei

 Dit weekend draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar openen ook gemalen hun deuren en krijgen bezoekers een indruk van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Kom kijken in de geschiedenis van ons water en ontdek hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in West-Friesland.

 

 

Waterbeheer

In de 19e eeuw werd in ons land stoomkracht ingezet bij het droogmalen van de polders.  Stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land, is daar een voorbeeld van. Het gemaal dat in 1869 voor het eerst in werking trad om de molens te ondersteunen heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Tegenwoordig is die taak overgenomen door elektrische gemalen. Maar het is nog altijd een imposant gezicht de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal te zien draaien.

Welkom aan boord baggermolenVooruit’

Tijdens het gemalenweekend kun je in de museumhaven ook de kolengestookte emmerbaggermolen onder stoom bezichtigen. Daal af in het interieur van de baggermolen en zie hoe de bemanning vroeger werkte en leefde.