ICONEN IN STOOM – VERA FREDERIKS

Samen met haar echtgenoot Bram Rebers bezocht Vera Frederiks (geboren 1944 te Alkmaar) in 2004 het Nederlands Stoommachinemuseum. Meer nog dan het opgepoetste interieur werden zij aangetrokken door de roestige machines die opgeslagen stonden op het buitenterrein. Deze machines waren bijeengebracht door Cees Jongert, jachtbouwer, verzamelaar en oprichter van het Nederlands stoommachinemuseum. Een groot deel van de machines die Vera en Bram hier vastlegden moest in 2011 vernietigd worden nadat er in een aantal daarvan asbest was aangetroffen.

Opgeleid aan de Haagsche Tekenacademie en bij Debutade (Leiden) is Vera haar leven lang actief gebleven in creatieve beroepen. Zij portretteerde, deed illustratiewerk en gaf les in tekenen en handvaardigheid. Kort na het bezoek aan het museum zocht Vera een nieuwe inspiratiebron voor haar artistieke talent. Zij nam de foto’s van Bram en begon deze in haar atelier uit te werken in olieverfschilderijen op linnen. Met als resultaat een uniek tijdsdocument. Stoommachinale stillevens!

In het museum werken geen vrijwilligers meer die destijds nauw bij het collectiebeheer en de afstoting betrokken waren en alles kunnen identificeren. Een aantal schilderijen hebben als onderwerp de heimachine die nog steeds in de machinetuin staat. Op de overige werken staan machines afgebeeld die in de asbestsanering van 2011 afgevoerd werden en vernietigd zijn.

De tentoonstelling is te zien vanaf 18 februari 2023 en zal afgebroken worden bij aanvang verbouwing bezoekerscentrum (verwacht april-mei 2023).

Deel met je vrienden of praat mee!