Evenementen kalender 2021

Het museum bestaat dankzij de inzet van een groep van 80 enthousiaste vrijwilligers. Wat ons museum zoal te bieden heeft lees je hieronder, maar het aanbod varieert per dag. Raadpleeg daarvoor de evenementenkalender. Klik daarin op de datum en de naam van het evenement of de vakantieperiode. Er staat maar een maand op het scherm. Een volgende maand bekijken? Klik dan op het pijltje in de rechterbovenhoek ‘ . Je kunt per dag zien of het museum gesloten of open is, en of we die dag Stoom of Superstoom hebben.

Foto: Hans Albers

 

 

 

Open (buiten het hoogseizoen)

Het museum in het stoomgemaal is niet onder stoom, de ketel wordt niet gestookt. Een aantal machines is op perslucht in werking te zien. Bekijk de tentoonstelling ‘Nederland op Stoom!’ waarin tientallen bewegende stoommodellen in een audiovisuele show tonen hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde en de tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’. Je kunt op eigen gelegenheid de machines op ons buitenterrein bekijken en hebt toegang tot het dek van de baggermolen (buiten werking).

Stoom (tijdens schoolvakanties, feestdagen en speciale evenementen)

Op Stoomdagen wordt in het ketelhuis van het stoomgemaal het vuur in de Lancashire ketel opgestookt en worden de machines in het museum onder stoom gebracht.

Superstoom (tijdens speciale evenementen en feestdagen)

Tijdens onze speciale evenementweekends draaien de machines zowel binnen in het museum als in het buitenmuseum en wordt de baggermolen onder stoom gebracht. Op een aantal dagen per jaar zijn er demonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het stoomgemaal (maaldemonstratie).

Wil je alvast een indruk krijgen van onze collectie, bekijk dan de virtuele rondleidingen en 360° video’s op de webpagina NSM Virtueel.

 

Deel met je vrienden of praat mee!