Lezing Diederik Aten over de Waterwolf van Waterland/Zaanstreek

Tickets & prijzen

Zondag 19 januari houdt Diederik Aten, historicus van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een lezing bij het museum over het thema extreem weer dat ook in het verleden al een grote rol in het gebied speelde met vaak grote wateroverlast of in het ergste geval overstromingen.

Let op: het museum zelf is gesloten en er zijn dus ook geen machines onder stoom!

 

Stormvloed 1916, laatste grote watersnood in Noord-Holland

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 werd het Zuiderzeegebied door een ongekend zware storm getroffen. De golven sloegen dwars over het eiland Marken. Bovendien braken de dijken door in heel Waterland, waardoor grote delen van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder verdwenen onder het zoute water. Ook in Andijk was de situatie tijdens de stormnacht zeer kritiek, de Noorderdijk hield het nog maar net.

De lezing focust op de gebeurtenissen in Waterland/Zaanstreek. Daar sloegen duizenden mensen met hun hebben en houden op de vlucht toen het water kwam. Op stel en sprong moest voor deze vluchtelingen opvang worden georganiseerd. Hetzelfde gold voor het vee. Ondertussen werd keihard gewerkt aan de sluiting van de doorbraken. Hoewel dat werk de hoogste prioriteit had, duurde het toch ruim twee maanden voordat de dijken weer dicht waren. Daarna moest het blank staande gebied weer worden drooggemalen. Pas op 10 juli was het allerlaatste volgelopen poldertje bij Broek in Waterland weer droog. De schade was enorm. De gesprekken over de schuldvraag waren toen al in volle gang. Welke lering werd uit deze ramp getrokken? Diederik Aten neemt ons mee terug in de tijd en zal tijdens de lezing bij al deze kwesties stilstaan.

De lezing wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in het bezoekerscentrum van het museum. Toegang € 7,50 p.p. inclusief 2 x koffie of thee, te voldoen voor aanvang lezing. Museumkaarthouders en leden van de Vereniging Vrienden betalen € 2,50 p.p. Zaal open vanaf 13.30 uur. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via 0227 544732 of [email protected].

Hiernaast afbeeldingen van de situatie in Volendam op 14 januari 1916, vastgelegd door schilder Maurice Sijs. Collectie Zuiderzeemuseum