Winterlezing: Hoe het Westen door de stoommachine een technologische voorsprong kreeg op China

Tickets & prijzen

Lezing: Hoe het Westen door de stoommachine een technologische voorsprong kreeg op China

Historicus Clé Lesger, oud-docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zondag 25 februari een lezing in het Stoommachinemuseum over technologische ontwikkeling, de wetenschappelijke revolutie en de ontstaansgeschiedenis van de stoommachine.

Nadat James Watt in 1769 de stoommachine verbeterde door er een condensor aan te verbinden, kwam de industrialisatie in het Westen in een stroomversnelling. Stoommachines leverden mechanische energie die altijd en overal inzetbaar was.

Ambachtelijke en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken en machinale productie. Economische groei was het gevolg. In Azië, kwam de technologische ontwikkeling pas veel later op gang. Wat was hier de oorzaak van? Clé Lesger, bekend auteur van boeken over sociaaleconomische en demografische ontwikkelingen door de eeuwen heen in met name Amsterdam, neemt ons mee op een boeiende reis door de industriële geschiedenis en legt uit hoe de voorsprong van het Westen ten opzichte van China en andere continenten ontstond.

De lezing vindt plaats in het Bezoekerscentrum van het museum van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang bedraagt € 7,50 p.p. inclusief 2 x koffie of thee, te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Stoommachinemuseum en museumkaarthouders betalen € 2,50 p.p. Zaal open vanaf 13.30 uur. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via 0227 544732, of [email protected].