Op stap tijdens de herfstvakantie? Kom naar het Stoommachinemuseum!

De zomer is voorbij, de tijd van warme truien, donkere regenwolken, gure wind én chocomel met slagroom breekt aan! Kom je in de herfstvakantie naar het Stoommachinemuseum, dan is het daar lekker warm! Van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is het museum alle dagen (behalve maandag) open en onder stoom. Als je het museum binnenloopt, zie je draaiende stoommachines, hoor je sissende stoom, ruik je de olie en voel je de warmte.

In het ketelruim stookt de stoker het vuur in de ketel flink op. Stoken is hard werken! Als je hem helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdien je het diploma ‘hulpstoker’ en wacht je een kleine verrassing. Met de miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Raad ook eens hoe hoog de schoorsteen is en ga met de leuke speurtocht op ontdekkingstocht door het museum.

Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ kijk je je ogen uit. Vele prachtige (bewegende) stoommodellen uit de museumcollectie laten zien hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Eeuwenlang waren mensen afhankelijk van hun eigen spierkracht, daarbij geholpen door dieren zoals ezels en paarden. Ook maakte men gebruik van wind- en waterkracht, maar na de uitvinding van de stoommachine door James Watt (18e eeuw) kwamen er steeds meer machines die het zware werk deden. Zo werd het mogelijk om grote kermisattracties te laten draaien, zoals een stoomschommel, de voorloper van het piratenschip. Kijk maar eens bij de vitrine waar een schitterend model van zo’n stoomschommel staat. Stel je voor dat je daarmee een ritje zou kunnen maken, hoog gierend door de lucht!

Tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’

Op de balustrade in het museum is een boeiende tentoonstelling te zien van de strijd tegen het water in oostelijk West-Friesland. Al vanaf de Middeleeuwen wordt er op de Oosterdijk water naar de Zuiderzee gepompt. Het was pompen of verzuipen! Eerst gebeurde dat door sluisjes aan te leggen die bij eb opengingen zodat het water weg kon lopen. Rond 1564 was door bodemdaling dit systeem niet langer afdoende en werden de eerste molens gebouwd door het waterschap Vier Noorder Koggen. Uiteindelijk stonden er 15 molens aan de Oosterdijk bij Medemblik. In 1869 trad het stoomgemaal voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen. In 1907 werd de capaciteit van het gemaal verdubbeld en waren de molens overbodig. Een jaar later zijn alle 15 molens afgebroken. De tentoonstelling toont in woord en beeld de eeuwige strijd van de mens tegen het water, een vriend én een vijand!

Kortom, in de herfstvakantie hoef je je niet te vervelen, er is in het museum genoeg te zien en te beleven! Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Na de herfstvakantie sluit het museum vanwege de omstandigheden tijdelijk haar deuren. Lichtjesavond, de traditionele afsluiting van het stoomseizoen, zal dit jaar helaas niet doorgaan. Vanaf 19 december is het museum tijdens de kerstvakantie weer geopend en onder stoom.