Stoommodellenweekend

Tijdens de Medemblikker Steamfair staan op 25 en 26 september bij het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk de stoommodellen opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen, vaak exacte kopieën van originele stoommachines op schaal gebouwd, te showen. Een feestje voor de liefhebbers van stoommachines en alles wat met stoom te maken heeft!

Wat kun je allemaal zien op de jaarlijkse steamfair? Een gevarieerd aanbod van puffende stoomlocomotieven, rondrijdende stoomtrekkers en -walsen, stationaire machines, een ketel in aanbouw, heteluchtmotoren, tot zelfs een stoomfiets en nog veel meer. Op zondag kun je genieten van de vele radiografisch bestuurbare (stoom)boten die in het binnenwater achter het museum rondvaren. Neem ook een kijkje bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ waar tientallen bewegende en unieke stoommodellen uit de museumcollectie in een audiovisuele show laten zien hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde.

Passagiersstoomtreintje Romulus

Zondag rijdt op het museumterrein het 7 ¼ passagiersstoomtreintje Romulus over een traject van 100 meter spoor. Kinderen en volwassenen kunnen tegen een kleine vergoeding een ritje maken en genieten van de puffende modelstoomtrein.

 

Alles wat draaien kan, draait!

In het museum wordt het vuur in de ketel opgestookt en komen de stoommachines weer tot leven. Voor kinderen staan miniatuurstoommachines klaar om zelf stoom te maken en te ontdekken wat stoomkracht doet. Buiten in de machinetuin worden enkele machines onder stoom gebracht, zoals de stoomraamzaag en de stoomhijskraan en hoor je de draaiende emmers van de kolengestookte baggermolen in de museumhaven.

 

LET OP: Bereikbaarheid museum op zondag 26 september

Op zondag 26 september is het museum in verband met de Ironman triatlon alléén bereikbaar vanaf de Droge Wijmersweg linksaf de Oosterdijk op en niet vanuit het centrum Medemblik.

Deel met je vrienden of praat mee!