Stoommodellenweekend & Superstoom. Maak een rit met ons stoomtreintje en bezoek de baggermolen!

Tickets & prijzen

Stoommodellenweekend 21 en 22 september

 

Op deze Medemblikker Steamfair staan de stoommodellen in de spotlights. Modelbouwers van heinde en ver komen naar het museum om hun stoommodellen, vaak exacte kopieën van originele stoommachines op schaal gebouwd, te demonstreren. Een feestje voor liefhebbers van miniaturen en alles wat met stoom te maken heeft! Leuk voor jong en oud zijn ook de demo’s met de radiografisch bestuurbare miniatuurvrachtwagens van Minitruckers.nl.

Bruisend weekend vol activiteiten

Je kijkt je ogen uit bij het gevarieerde aanbod van stationaire machines, puffende stoomlocs, rondrijdende stoomauto’s, heteluchtmotoren en nog veel meer. In het binnenwater achter het museum is het een drukte van jewelste met de vele radiografisch bestuurbare (stoom)boten die af en aan varen.

Superstoom tijdens Stoommodellenweekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland bevindt zich in de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De baggermolen ‘Vooruit’ van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Stoommodellenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!