Stoomsloepenweekend & Superstoom. Meevaren met stoomsloepen en de baggermolen draait!

Tickets & prijzen

Stoomsloepenweekend 17 en 18 augustus

Een groot aantal authentieke stoomsloepen meert dit weekend af aan de museumsteiger. Het is een prachtig schouwspel de sloepen met grote rookpluimen en het typische hakkepufgeluid af en aan te zien varen op de Kleine Vliet. Voor alle sloepen geldt: ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing. Bij voldoende capaciteit en afhankelijk van het weer mogen een (beperkt) aantal bezoekers een stukje meevaren met de sloepeigenaren.

Superstoom tijdens Stoomsloepenweekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland bevindt zich in de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De baggermolen ‘Vooruit’ van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Stoomsloepenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!