Spetterend Brandspuitenweekend

Tickets
authentieke stoomspuit
Brandspuitenweekend 2023

Brandspuitenweekend op 15 en 16 juli met historisch en modern brandweermaterieel

Het Stoommachinemuseum houdt op zaterdag 15 en zondag 16 juli een spetterend brandweerfestijn. Authentieke (nog werkende) stoomspuiten, historische hand- en motorspuiten, oldtimer brandweerauto’s en een spectaculair waterspel van de brandweer Nibbixwoud. Ook de hedendaagse brandweer is aanwezig met een jeugdteam en moderne brandweerwagens.

Effectieve brandbestrijdingsorganisatie

De uitvinding van de brandspuit in 1672 door Jan van der Heijden en zijn broer Nicolaes betekende een enorme verbetering voor de brandbestrijding. Tot die tijd werd een brand bestreden door rijen mensen die emmers water aan elkaar doorgaven. Jan van der Heijden zorgde ervoor dat in alle zestig wijken van Amsterdam brandspuiten kwamen te staan die bediend werden door leden van de gildes en vrijwilligers uit de buurt. Brandmeesters gaven leiding aan deze ‘brandweerploegen’. Jan van der Heiden zelf was de eerste generaal-brandmeester!

Spuitgasten van Stichting Stoomspuit Wormerveer

Spuitgasten van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum tonen hoe met de kolengestookte Bikkers stoomspuiten ruim honderd jaar geleden een brand geblust werd. Het Zaens Brandweermuseum geeft demonstraties met een motorspuit uit 1914. Op het museumterrein staan een aantal historische voertuigen opgesteld. Wat te denken van een Dodge autospuit uit 1938 van de brandweer Winkel, de 602 oldtimer brandweerwagen van Enkhuizen en (alleen op zondag) de ladderwagen uit Bergen. Hiermee kan je een ritje naar Medemblik centrum en terug maken.

‘Vliegende Brandweerman’ voor durfhalzen!

Durf jij in te stappen in de op waterkracht werkende spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud? Een waterstraal van ca. 4 meter stuwt je omhoog de lucht in, waarna je met zo’n 30 km per uur in de rondte wordt geslingerd. Leuk voor kinderen én volwassenen. Ook kun je proberen of je met een handpomp en waterstraal een balletje van een pylon af kan schieten.

Boek hier je tickets