Ambachtenweekend met verloting uniek houten beeld!

Vele ambachtslieden komen zaterdag 22 en zondag 23 augustus naar het Nederlands Stoommachinemuseum om hun ambacht te tonen. Er zijn demonstraties met rietdekken, beeldhouwen, scharensliep, mandenvlechten, sokkenbreimachine uit 1920, pottenbakken, midwinterhoorn bouwen, houtdraaien, tingieten en nog veel meer.

VERLOTING!

Boomzaagkunstenaar Dave Harmsworth laat zondag zien hoe hij een uil en andere prachtige sculpturen uit boomstammen zaagt. Wil je kans maken om één van deze beelden te winnen? Koop dan een lootje (meer mag natuurlijk ook) en wie weet, ben jij de gelukkige winnaar die zondag met een schitterend beeld naar huis gaat. De lootjes kosten €2,50 per stuk en zijn bij de ticketbalie in het bezoekerscentrum verkrijgbaar. Ook voorbijgangers zijn welkom om mee te doen. De winnaar wordt zondagmiddag om 16.00 uur bekend gemaakt. Ben je niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen? Je krijgt van ons bericht en het beeld kan later bij het museum opgehaald worden.

In de oude smederij toont de smid zijn smeedkunsten en vertelt enthousiast over zijn ambacht. Bij de tinnegieter mag je tegen een kleine vergoeding zelf iets gieten. In het museum wordt de ketel gestookt om de stoommachines te laten draaien. Buiten in de machinetuin tilt de stoomhijskraan hele boomstammen op de stoomraamzaag waar ze tot planken worden gezaagd. Bij de kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ zal na de succesvolle restauratie voor het eerst in maanden het geknars en gepiep van de draaiende emmers weer te horen zijn. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom’ kijk je je ogen uit. Tientallen bewegende stoommodellen tonen in een audiovisuele show hoe de stoomrevolutie halverwege de 19e eeuw in ons land goed op gang kwam.

Reserveer een rondvaart met de Koggevaarder.

Museumrondvaart tijdens Ambachtenweekend

Een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Bij meer dan 10 passagiers is het dragen van een mondkapje verplicht. Combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar €10,-, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen €13,-. Museumkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is mogelijk via 0227 544732.