Opening Stoomseizoen

Datum/Tijd
Date(s) - 15/02/2020 - 16/02/2020
10:00 - 17:00

Activiteit


Op 15 februari opent het museum weer de deuren en start het nieuwe (stoom)seizoen. We beginnen gelijk goed met een aantrekkelijk programma in de voorjaarsvakantie. Van 15 februari tot en met 1 maart is het museum alle dagen onder stoom. De ketel wordt gestookt en de machines draaien. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ zijn vele topstukken uit de museumcollectie te zien, je kijkt je ogen uit. Op zondag 1 maart houdt archeoloog Bart ter Steege een lezing over het voormalige molencomplex aan de Oosterdijk. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten: tinnen figuurtje gieten, springtouw slaan of de stoker helpen bij de grote ketel en met miniatuurstoommachines ontdekken wat stoomkracht doet.

Expositie ‘Nederland op Stoom!’: Tientallen (bewegende) stoommodellen laten in een spectaculaire show met audiovisuele effecten zien hoe de doorbraak van stoom halverwege de 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam.

Zondag 16 februari: De smid is vandaag aan het werk in de oude smederij uit 1869. Kom kijken en help het smidsvuur brandend te houden door de grote blaasbalg te bedienen. De smid is ook aanwezig op woensdag 19 en 26, zondag 23 februari en 1 maart.

Woensdag 19 februari: Tinnegieter Harry van der Meij geeft demonstraties tinnegieten. Hij laat het gloeiendhete metaal in mallen lopen en giet leuke voorwerpen. Wie durft, mag zelf een figuurtje gieten en het resultaat mee naar huis nemen.

Vrijdag 21 februari: Touwslager Herman Evers laat zien hoe je zeemansknopen maakt en legt uit hoe je touw kan slaan. Daarna mag je zelf aan de slag om een springtouw te slaan.

Zaterdag 22 en 29 februari: Rob Bes legt d.m.v. proefjes en experimenten uit wat stoom nu precies is. Je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Misschien mag je hem wel assisteren. Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan ons stoomlab. Vanaf 12 tot 16 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.

Zondag 1 maart: Bart ter Steege, archeoloog bij de gemeente Hoorn, houdt een lezing over het molencomplex dat voorheen aan de Oosterdijk stond. Afgelopen zomer werden bij een opgraving de restanten blootgelegd van één van de molens die achter het gemaal heeft gestaan. In een boeiende presentatie geeft Bart ter Steege uitleg over de opgraving en het molencomplex aan de Oosterdijk. Met een geldig museumentreebewijs heeft u gratis toegang tot de lezing. De lezing start om 14.00 uur in het stoomtheater van het museum.

Deel met je vrienden of praat mee!