Jubileumweekend in Stoommachinemuseum

Datum/Tijd
Date(s) - 16/06/2018 - 17/06/2018
Hele dag

Activiteit


Tijdens het weekend van 16 en 17 juni viert het Stoommachinemuseum in Medemblik zijn 43e verjaardag. Het museum is dan 33 jaar gevestigd aan Oosterdijk 4 in stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’. En daar wordt niet zomaar aan voorbij gegaan! Rijd mee in een stoomauto uit 1919, bewonder prachtig gerestaureerde brommers uit de jaren vijftig, stap op de boot voor een museumrondvaart, woon een maaldemonstratie bij of zie in onze machinetuin verschillende stoommachines aan het werk. Er staat voor ieder wat wils op het programma.

Stoomauto
De stoomauto van Bob Bruin, een Stanley uit 1919, gebouwd in de USA  is een staaltje van knap vakmanschap. De auto rijdt op petroleum,  heeft een topsnelheid van 100 km per uur en kan zeven personen vervoeren.  Misschien heeft u altijd al eens in een klassieke(stoom)auto een ritje willen maken? Bob Bruin biedt op 16 en 17 juni een (beperkt) aantal museumbezoekers de mogelijkheid een stukje mee te rijden in zijn prachtige automobiel.

Klassieke brommers
Op zaterdagmiddag 16 juni tussen 12.00 en 14.00 uur is een groot aantal klassieke brommers bij het museum te bewonderen. De collectie omvat bromfietsen van nationale en internationale makelij, van ranke Italiaanse buikschuivers tot degelijke Duitse sportbrommers. Menig mannenhart zal hier sneller van gaan kloppen.

Wie herinnert zich niet de jaren ’50 en ’60, de tijd van Rock ‘n Roll, van meisjes met jurken, petticoats en hoge naaldhakken, van jeugdgroepen als Nozems, Pleiners en Dijkers. Nozems reden op  Zündapp en Kreidler. Zij waren te herkennen aan hun vetkuiven á la Elvis, leren jacks, puntschoenen en smalle broekspijpen.  De leden van de bromfietsclub die ons museum aandoet scheuren nog steeds rond op hun prachtig gerestaureerde brommers met bouwjaren vanaf de jaren ’50. Alsof de tijd heeft stilgestaan!

Museumrondvaart
Tijdens dit jubileumweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een zeer aantrekkelijk tarief. Voor slechts € 12,50 voor volwassenen en € 10,- voor jongeren tot 18 jaar kunnen bezoekers deze dagen het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht. In 1 uur en een kwartier neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij graag over de omgeving. Een voorouder van Rob Smak was molenaar van de 24 molens die de polder droogmaalden voordat het stoomgemaal in gebruik genomen werd. Zowel op zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00  en 14.30 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Kinderactiviteiten
Voor onze jonge bezoekers staan de miniatuurstoommachines weer klaar in het kinderlab. Ontdek hoe stoom gemaakt wordt en wat je er mee kunt doen, doe de speurtocht, help de stoker een handje bij de ketel of ontdek bij de watertafels wat wateroverlast veroorzaakt in de stad en wat je er zelf aan kan doen.

Superstoomdagen
Dit jubileumweekend staat het museum onder Superstoom. Dit betekent dat niet alleen het museum onder stoom is, maar dat ook buiten in de machinetuin verschillende machines op stoom draaien. Op beide dagen zijn de stoomzaagmachine, -hijskraan en -baggermolen in bedrijf.

 

Verder zijn er op 16 en 17 juni diverse maaldemonstraties van ons stoomgemaal.

Deel met je vrienden of praat mee!