Jubileumweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 15/06/2019 - 16/06/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Op zaterdag 15 en zondag 16 juni memoreert het Stoommachinemuseum dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg, waarmee hij de stoommachine aanzienlijk verbeterde. Ook vieren we het 150-jarig bestaan van stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, dat sinds 1985 onderdak biedt aan het Stoommachinemuseum. En daar wordt niet zomaar aan voorbij gegaan! Er staat voor ieder wat wils op het programma. Ieder is welkom om mee te genieten.

Straattheater

Straattheater Abacus brengt zaterdag 15 juni met de wonderlijke ‘Steamroadsters’ uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch ‘beest’, showen de spectaculaire acts. Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en kunnen bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie, bekijken.

Stoomsleper

Stoomsleper ss Adelaar komt richting het museum opgestoomd om zaterdag af te meren aan de museumsteiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer 30 minuten. Afvaarten vertrekken vanaf 10.00 uur om het halve uur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur. Per rondvaart kunnen maximaal 12 passagiers mee.

Museumrondvaart

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom Tijdens dit weekend kunnen bezoekers ook een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik en vertelt daarbij graag over de omgeving. Zowel zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee.

Combinatietickets: museumbezoek en rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,- , museumbezoek en beide rondvaarten respectievelijk € 18,- en € 15,-

Museumjaarkaarthouders betalen €8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail: info@stoommachinemuseum.nl Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Live muziek

De Compagniezangers uit Medemblik verzorgen zondag muzikale optredens en brengen hun zeemansliederen ten gehore.

Superstoom!

Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. De pompen en stoommachines in Stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, waar het Stoommachinemuseum in is gevestigd, hielden jarenlang de polders droog. De oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal heeft een capaciteit van 420.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Dit weekend wordt er diverse malen gedraaid met de stoommachine die normaliter de gemaalpomp aandrijft. Tevens worden de machines in de machinetuin onder stoom gebracht. In het binnenwater achter het museum zijn een paar stoomsloepen afgemeerd en varen enkele stoommodelboten.

Kinderactiviteiten

Voor onze jonge bezoekers staan de miniatuurstoommachines weer klaar in het kinderlab. Ontdek hoe stoom gemaakt wordt en wat je er mee kunt doen, doe de speurtocht, help de stoker een handje bij de ketel of ontdek bij de watertafels wat wateroverlast veroorzaakt in de stad en wat je er zelf aan kan doen.

Deel met je vrienden of praat mee!