Activiteiten kerstvakantie

Datum/Tijd
Date(s) - 02/01/2019 - 06/01/2019
11:00 - 16:00

Activiteit


Vanaf 22 december tot en met 6 januari is het Stoommachinemuseum aan Oosterdijk 4 geopend, met uitzondering van Eerste Kerstdag, 31 december en Nieuwjaarsdag.  Het museum is onder stoom, dus de stoommachines draaien. En er valt nog meer te beleven in het museum. Op diverse dagen vertoont de smid in de smederij zijn ambacht en vermaakt jong en oud met zijn enthousiaste verhalen. Verder zijn er demonstraties en workshops tin gieten, touw slaan en origami.

 

Tingieter en touwslager

Op zaterdag 29 december en woensdag 2 januari is tingieter Harrie van der Meij aan het werk in het museum. Tin is een metaal dat smelt en vloeibaar wordt wanneer het wordt verhit. De tingieter bezit diverse mallen, zoals dierfiguren, waarin het gloeiend hete tin gegoten wordt. Als je durft mag je zelf proberen iets te gieten. Of hak je naam in een gipsplaatje, vul het met tin en krijg een afdruk van je naam.

Op zaterdag 29 december toont touwslager Herman Evers in het museum hoe je zeemansknopen maakt met touw. Bij de demonstraties knopen leer je hoe je een eenvoudige knoop maakt. Vezels van planten en bomen worden eerst gesponnen tot garens en daarna worden de draden in elkaar gedraaid, dat heet het slaan van touw. De touwslager demonstreert hoe je een springtouw slaat, waarna je het zelf mag proberen.

 

Museum-knutselatelier: trekpop en Origami

Het museumatelier is de gehele kerstvakantie geopend. Een trekpop-bouwplaat ligt klaar om een oliemannetje of -vrouwtje in elkaar te knutselen. Op vrijdag 28 december legt Gerda Derksen aan volwassenen en kinderen uit hoe je met de Japanse papiervouwkunst Origami een leuke kerstster en andere figuurtjes vouwt, waarna je zelf aan de slag kunt.

Natuurlijk kun je ook de museumspeurtocht doen, waarbij je een esbitblokje krijgt om zelf miniatuurstoommachines te laten draaien. En je kunt het diploma ‘hulpstoker’ verdienen door de stoker een handje te helpen bij de ketel. Met uitzondering van de speurtocht is deelname aan alle activiteiten gratis op vertoon van het entreebewijs.

 

Verloting foto ‘De Schoonheid van Roest’

‘De Schoonheid van Roest”, een fototentoonstelling van vakfotograaf Hans Albers is nog tot 1 maart 2019 te zien. Onder belangstellenden, die tijdens de kerstvakantie langskomen, wordt een van deze foto’s (waarde € 290,-) verloot, naar keuze van de gelukkige winnaar.

 

Openingstijden tijdens de kerstvakantie:

December: 22 t/m 24 december en 26 t/m 30 december van 11.00 tot 16.00 uur.
Januari: 2 t/m 6 januari van 11.00  uur tot 16.00 uur.

Deel met je vrienden of praat mee!