Lezing over gemaal Cruquius

Datum/Tijd
Date(s) - 13/01/2019
14:00 - 16:00

Activiteit


Op zondag 13 januari 2019 wordt een lezing over het gemaal Cruquius gehouden in het Stoommachinemuseum. De heer Thijssen, rondleider bij het gemaal, vertelt vanaf 14 uur over de geschiedenis van de Haarlemmermeer en de noodzaak om dat gevaarlijke water droog te malen.

“Waterwolf” zo werd de Haarlemmermeer ook wel genoemd en het monster dreigde bij zuidwester stormen ook Amsterdam en Halfweg te verslinden. Er waren al heel lang plannen om de Haarlemmermeer droog te malen, maar vanwege de grootte van deze droogmakerij gebeurde dit pas halverwege de negentiende eeuw. Oorspronkelijk zou men maar liefst 200 windwatermolens nodig gehad hebben, maar er werd voor drie stoomgemalen gekozen. Daarvan is Cruquius nog het enige gemaal met de oorspronkelijke pompinstallatie.

Binnen in het prachtige gebouw staat een Engelse stoommachine die uniek is in de wereld. Zelfs de Britten komen speciaal naar Nederland om hem te zien.

De lezing ‘het Gemaal Cruquius vindt plaats op zondag 13 januari 2019 om 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Of gratis op vertoon van museumentreebewijs van de betreffende dag. Ook leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

Het museum zelf is 13 januari open van 12 tot 14 uur. Op vertoon van het entreekaartje voor de lezing is het museum deze dag gratis te bezoeken.

Deel met je vrienden of praat mee!