Lezing Bart ter Steege

Datum/Tijd
Date(s) - 01/03/2020
14:00 - 16:00

Activiteit


Op zondag 1 maart houdt Bart ter Steege, senior archeoloog bij de gemeente Hoorn, een lezing over het molencomplex in de Vier Noorder Koggen en meer specifiek langs de Oosterdijk in Medemblik. Vorig jaar zijn tegenover het stoomgemaal de restanten van een achtkante poldermolen opgegraven, één van 15 molens die rond 1638 al aan de Oosterdijk stonden.

Het waren zogenaamde riet gedekte achtkante houten binnenkruiers die uitgerust waren met één of twee schepraderen. De vijftien molens waren onderverdeeld over vier aparte molenkolken met ieder een eigen sluis in de Westfriese Omringdijk.

Doordat de molens bij gebrek aan wind niet altijd konden draaien en het water door bodemdaling steeg, besloot het waterschapsbestuur in 1866 tot de bouw van een hulpstoomgemaal: ‘Stoomgemaal Vier Noorder Koggen’ dat de molens te hulp moest schieten. Pas nadat in 1907 de capaciteit van het gemaal verdubbelde met de installatie van een grote centrifugaalpomp waren de molens overbodig geworden en zijn in 1908 alle molens aan de Oosterdijk afgebroken.

In april vorig jaar vond de opgraving van één van de poldermolens aan de Oosterdijk plaats voorafgaand aan de bouw van nieuwe vakantiewoningen op bungalowpark Zuiderzee. Een unieke kans voor archeologen om een week lang door de modder te ploeteren voordat de bouwput weer werd dichtgegooid. Bijzonder was dat zowel de bakstenen als de houten funderingen van de achtkantige molen grotendeels nog intact waren.

Bart ter Steege vertelt op boeiende wijze over de opgraving en het molencomplex dat te vergelijken was met het Zuid-Hollandse Kinderdijk. Aandacht gaat hierbij uit naar de historische gegevens, de technische ontwikkelingen, de werking van een molencomplex en de achtkante binnenkruiers, de opgraving van molen nr. 6 en de historische gegevens van enkele molenaars en de bewoning van de molens.

De lezing vindt plaats in het Stoomtheater van het museum en start om 14.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro per persoon, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlandse Stoommuseum hebben gratis toegang.

Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732. Er zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar.

Deel met je vrienden of praat mee!