Lezing schrijfster Siety Meijer

Datum/Tijd
Date(s) - 26/01/2020
14:00 - 16:00

Activiteit


Op zondag 26 januari houdt de schrijfster Siety Meijer een lezing over Jan Blanken. Hij bouwde de droogdokken van Hellevoetsluis en Willemsoord in Den Helder. Hij realiseerde de aanleg van het Noord-Hollandskanaal en de vlotbruggen daarin. Het plaatsen van de strandpalen is ook een van zijn ideeën, evenals de bijzondere waaiersluis.

Jan Blanken Jansz. werd geboren in 1755 en leerde veel van zijn vader, een molenbouwer. Zijn Franse opleiding zorgde ervoor dat hij waterstaatkundig ingenieur kon worden en uiteindelijk zelfs inspecteur-generaal bij Rijkswaterstaat.

Het einde van de 18e eeuw was een verwarrende periode door de Franse Revolutie en de strubbelingen tussen de Patriotten en de Orangisten. Nadat stadhouder Willem V was afgezet, werd Nederland bezet door de Fransen. Door zich gemakkelijk aan te passen wist Jan Blanken veilig langs alle obstakels te laveren en was daardoor zowel adviseur van keizer Napoleon als Koning Willem I. Kortom, een boeiende man.

De lezing ”Jan Blanken” vindt plaats op zondag 26 januari vanaf 14.00 uur in het Stoommuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlandse Stoommuseum hebben gratis toegang.

Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732. Er zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar.

Deel met je vrienden of praat mee!