Locatietheater

Datum/Tijd
Date(s) - 28/07/2019
13:00 - 14:00

Activiteit


Onder Druk! is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London bent u getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt u kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk ziet u wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen.

Waarom konden de molens het droogmalen van de polders niet meer aan? Was James Watt de enige uitvinder van de stoommachine? Wanneer kwam ook Nederland op stoom en wat was de rol van het stoomgemaal waar de voorstelling gespeeld wordt? Spelenderwijs worden deze vragen in de voorstelling beantwoord en wordt het bezoekers duidelijk hoe stoom Nederland ingrijpend veranderde.
Het script werd geschreven door Esther van Marrewijk van Kennis door Theater en de voorstelling werd mogelijk gemaakt met een donatie van de Rabobank West-Friesland. De voorstellingen worden gespeeld door een vijftal acteurs, vrijwilligers die gerekruteerd zijn uit toneelverenigingen in Medemblik en omgeving: Doortje en Bert Moes, Harry Gort, Sabrina Lammers en Germ Bot.

De voorstelling sluit aan op de tentoonstelling over Nederland op Stoom!, die eind juli geopend zal worden. Deze expositie toont bijna tachtig stoommodellen in een multimedia presentatie, waarin de doorbraak van stoom in Nederland centraal staat. De combinatie van deze expositie en de stoomtheatervoorstelling zal met ingang van het schooljaar 2019/2020 in een educatief arrangement aangeboden gaan worden aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en aan alle niveaus van het voortgezet onderwijs. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar.

De voorstelling is vrij toegankelijk met entreebewijs (Museumjaarkaart gratis!).

Er zijn twee voorstellingen: om 13:00 en om 14:30

Speeldata juli

7 juli 13:00 en 14:30 uur (Doortje Moes en Harrie Gort)
14 juli 13:00 en 14:30 uur (Sabrina Lammers en Germ Bot)
21 juli 13:00 en 14:30 uur (Sabrina Lammers en Harrie Gort)
28 juli 13:00 en 14:30 uur (Sabrina Lammers en Germ Bot)

Deel met je vrienden of praat mee!