Meccanoweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 03/08/2019 - 04/08/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Leden van het Meccano Gilde Nederland komen op 3 en 4 augustus opnieuw naar het Stoommachinemuseum om hun prachtige constructies te tonen. Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano. Het meer dan honderd jaar oude metalen montagespeelgoed bestond uit meer dan 400 uitwisselbare onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden.

Frank Hornby
De Engelsman Frank Hornby (1863-1936), de uitvinder van Meccano, was een boekhouder in Liverpool die op het idee kwam duurzaam speelgoed voor zijn twee zoontjes te maken. Rond 1900 bouwde hij bruggen, kranen en vrachtwagens van blik. In 1907 begon hij een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Al gauw groeide het bedrijf en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. In 1914 werd een nieuwe fabriek in Liverpool gebouwd. Er kwamen ook vestigingen in andere landen. Tijdens WO II kwam de productie tot stilstand toen de fabriek werd ingezet t.b.v. de strijdkrachten. Pas midden jaren vijftig kwam de productie weer op volle sterkte. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht. Het was favoriet bij jongens, maar ook volwassenen waren én zijn nog altijd enthousiast over dit nostalgische constructiespeelgoed.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Tijdens dit weekend kunnen bezoekers weer een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 en passagiers mee.

Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,-   Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Zomerstoom
Gedurende de maanden juli en augustus is het museum ook op maandag geopend en zeven dagen per week onder stoom. De ketel wordt gestookt en de machines draaien. Voor de jonge bezoekers staan de miniatuurstoommachines klaar om zelf de kracht van water en vuur te ontdekken. Wie de stoker een handje helpt het vuur brandend te houden, verdient het hulpstokersdiploma en wat lekkers! Ga ook eens op speurtocht door het museum en verbaas je bij de ‘blikjesproef’.

Deel met je vrienden of praat mee!