Nationale molen- en gemalendagen

Datum/Tijd
Date(s) - 11/05/2019 - 12/05/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Ontdek de geheimen van het 150 jaar oude stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ tijdens de Nationale Molen- en Gemalendagen.

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar ook gemalen openen hun deuren en geven bezoekers een indruk van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. De pompen en stoommachines in Stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, waar het Stoommachinemuseum in is gevestigd, hielden jarenlang de polders droog.

 

De oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal heeft een capaciteit van 420.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan.  Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Op 11 en 12 mei wordt er diverse malen gedraaid met de stoommachine die normaliter de gemaalpomp aandrijft.

 

Watertafels en informatiefilmpjes

In een tent op het museumterrein staan watertafels, waarmee (jonge) bezoekers kunnen ontdekken hoe land drooggemalen wordt. Van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden diverse filmpjes vertoond, zoals over waterbergingen in West-Friesland, over gemalen en hoe te leven met water, maar ook hoe je een tuin aanlegt die zoveel mogelijk regenwater vasthoudt.

Superstoomdagen

Tijdens de Gemalendagen worden buiten in de machinetuin diverse machines onder stoom gebracht, zoals de hijskraan, locomobiel, asfaltmachine en raamzaag, waarmee hele boomstammen tot planken gezaagd worden die te koop zijn.

 

NSU

Zaterdag 11 mei zijn er vanaf 12 uur een rits klassieke auto’s van NSU bij het museum te bewonderen. NSU werd in 1873 opgericht en is in 1969 door Volkswagen AG overgenomen.

 

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom

Tijdens het Gemalenweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Voor slechts € 13,- voor volwassenen en € 10,- voor jongeren tot 18 jaar kunnen bezoekers het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht. Museumkaarthouders betalen € 8,- en mogen daarbij gratis het museum bezoeken.

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij graag over de omgeving. Een voorouder van Rob Smak was molenaar van één van de 24 molens die de polder droogmaalden voordat het stoomgemaal in gebruik genomen werd.

Zowel op zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Deel met je vrienden of praat mee!