Stoommodellenweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 21/09/2019 - 22/09/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Tijdens het Stoommodellenweekend op 21 en 22 september staan de miniatuurstoommachines opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.

Een gevarieerd aanbod van stationaire modellen, heteluchtmotoren, stoomtreinen, zelfs een stoomfiets zijn dit weekend bij het museum te bewonderen. Buiten op de mobiele spoorbaan trekt een locomotief puffend een aantal wagons en mogen kinderen gratis een ritje maken. Stoomtrekkers en steamwagons rijden stoomwolken blazend in het rond. Een stoomorgeltje zorgt voor vrolijke klanken. In het binnenwater achter het museum varen radiografisch bestuurbare (stoom)boten. Alles draait, beweegt en puft, je kijkt je ogen uit!

Niet alleen is het museum dit weekend onder stoom en draaien de machines, maar ook buiten in de machinetuin is zaterdag een aantal machines in werking te zien. Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf de kracht van water en vuur te ontdekken. Wie de stoker een handje helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdient het hulpstokersdiploma.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom

Bezoekers kunnen dit weekend een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,-. Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732.

Expositie ‘Nederland op Stoom!’

In de gerenoveerde oude entree van het museum is rond half oktober de expositie ‘Nederland op Stoom!’ te zien. Aan de hand van tientallen (bewegende) stoommodellen wordt verteld hoe de stoomrevolutie in de 2e helft 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam. Een spectaculaire show, waarbij met gebruik van audiovisuele middelen bezoekers een goed beeld krijgen hoe de Industrialisatie in Nederland tot stand kwam. De collectie omvat vele topstukken van het museum. Met man en macht wordt gewerkt om de expositieruimte tijdens het stoommodellenweekend tijdelijk open te stellen en bezoekers alvast een preview te geven van de expositie.

Deel met je vrienden of praat mee!