Stoommodellenweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 22/09/2018 - 23/09/2018
10:00 - 17:00

Activiteit


Tijdens het Stoommodellenweekend op 22 en 23 september staan de miniatuurstoommachines opnieuw in de spotlights bij het Stoommachinemuseum. Vele (nieuwe) deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.

Er is een gevarieerd aanbod van stoomwolkjes puffende locomotieven, radiografisch bestuurbare stoomboten, rondrijdende stoomtractors, stationaire modellen en heteluchtmotoren. Ook een Foden stoomauto en een stoomfiets zijn dit weekend aan Oosterdijk 4 te bewonderen. Alles draait, beweegt en puft. Uit eigen collectie worden tevens unieke stoomminiaturen tentoongesteld. Het museum heeft 120 zeer verschillende stoommachinemodellen. Hier zitten pronkstukken bij, zoals de Jonel stoomtractor en de Cochram stoomketel. Beide modellen zijn verkregen uit de nalatenschap van modelbouwer Hergt. Aan de Jonel stoomtractor was oorspronkelijk een generator verbonden, deze zorgde voor stroom bij kermissen. De Cochram stoomketel werd vaak gebruikt bij heistellingen. Er is naar schatting zo’n 5000 uur werk in elk model gestoken. Ook het model van een brandweer stoomspuit, dat het museum onlangs ontving van nazaten van maker Fred Stevens, is een staaltje vernuft.

Het museum is dit weekend onder stoom en de grote machines draaien. In het ketelhuis mag de stoker geholpen worden om het vuur in de ketel brandend te houden. De miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom mee te maken. In de smederij werden vroeger onderdelen voor de machines gesmeed en/ of gerepareerd. De smederij uit 1869 is nog steeds in gebruik. Zaterdag 22 september is de smid van het museum aanwezig en geeft demonstraties. Kids mogen de smid dan een handje helpen door het bedienen van de blaasbalg en worden daarvoor beloond met een smeeddiploma.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom

Het museum biedt tijdens dit weekend weer een Water & Stoom-arrangement aan. Volwassenen kunnen voor € 12,50 en jongeren tot 18 jaar voor € 10,- het museum bezoeken én een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken met de Koggevaarder. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag om 13.00  en 14.30 uur vanaf de steiger achter het museum. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl

Deel met je vrienden of praat mee!