Stoomsloepenweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 18/08/2018 - 19/08/2018
10:00 - 17:00

Activiteit


Een diversiteit aan authentieke stoomsloepen vaart vanwege het Stoomsloepenweekend van het Stoommachinemuseum op 18 en 19 augustus met grote rookpluimen naar De Kleine Vliet. De sloepen worden voortgestuwd dankzij een ketel en stoommachine aan boord. De sliert meert af aan de museumsteiger en zal daarna rondvaren met bezoekers. Daarnaast wordt met een van de sloepen geprobeerd een wereldrecord te vestigen.

 

Op zaterdag 18 augustus tussen 14 en 15 uur tracht het museum in het Guinnes Book of Records te komen door een poging te wagen om te waterskiën achter een stoomsloep. Deze recordpoging vindt plaats bij de ingang van stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de Kleine Vliet, achter het museum.

Deze stunt vergt van zowel de machine als van de waterskiër een uiterste krachtinspanning. Het zal voor de watersporter niet meevallen om zichzelf staande te krijgen en te houden achter een stoomboot met 6 PK met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur. Leden van Waterskivereniging Enkhuizen gaan deze uitdaging tijdens het Stoomsloepenweekend aan.

Meevaren

Als het weer en de capaciteit het toelaat, mogen bezoekers kosteloos aan boord stappen om een stukje mee te varen op de stoomboten. Ook biedt het museum weer een Water & Stoom-arrangement aan. Volwassenen kunnen voor 12,50 euro en jongeren tot 18 jaar voor 10 euro het museum bezoeken én een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken met de Koggevaarder. Rondvaarten  vertrekken zaterdag en zondag om 13.00  en 14.30 uur vanaf de steiger achter het museum. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl

Zaterdag is er live muziek bij het museum, duo Folkertjan zorgt voor de muzikale noot met jaren zeventig muziek.

Natuurlijk is het museum onder stoom en draaien alle machines. Buiten in de machinetuin zijn dit weekend diverse stoommachines in werking te zien. Op zaterdag en zondag is het geknars van de emmers van baggermolen ‘Vooruit’ al van verre te horen. Klim aan boord en ontdek hoe de bemanning vroeger leefde. Zondag zijn er demonstraties met de pompinstallatie van het stoomgemaal. Er zijn het hele weekend miniworkshops waarmee je het stokers-of smeeddiploma kunt halen. En natuurlijk staan de miniatuurstoommachines klaar om zelf stoom te maken.

Deel met je vrienden of praat mee!