Wereldwaterweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 23/03/2019 - 24/03/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


‘Urban Sketching’ is een tekenstijl die door tienduizenden mensen over de hele wereld beoefend wordt. Urban sketchers tekenen wat ze ter plaatse zien. Dat kan een gebouw zijn of een machine. Op 23 maart komt een groot aantal leden van de Nederlandse afdeling tekenen in en rondom het Nederlands Stoommachinemuseum.

 

Museumbezoekers worden uitgenodigd mee te kijken over de schouders van de tekenaars en kids kunnen zich inschrijven voor een workshop ‘urban sketching’. Deze gratis workshop duurt van 13.30 tot 15.00 uur, aanmelden kan via communicatie@stoommachinemuseum.nl maximaal 15 deelnemers). Tekenmateriaal aanwezig, maar je eigen tekenset meebrengen kan natuurlijk ook.

 

Aan het eind van de dag is het resultaat te bewonderen in een ‘pop up expositie’. Ter gelegenheid van Wereldwaterdag is het museum 23 en 24 maart onder stoom! Aan de hand van de Backer & Rueb stoommachine uit 1924, het vliegwiel en de centrifugaalpomp, die allen in werking worden gezet, wordt tekst en uitleg gegeven over de werking van het stoomgemaal. Buiten worden de stoom aangedreven zaagmachine en de stoomhijskraan in werking gesteld en gedemonstreerd.

 

Indien de weersomstandigheden dit toelaten geven vrijwilligers buiten uitleg over de principes van waterbeheersing. Eveneens afhankelijk van het weer kunnen stoere kids in een grote waterbal (aangelijnd) een paar minuten over het water van de Kleine Vliet lopen. Bij slecht weer kunnen zij deelnemen aan onze speurtocht en zelf een miniatuur stoommachinemachine onder stoom brengen.

 

Dit wereldwaterweekend is onderdeel van een reeks jubileumactiviteiten in 2019. 150 jaar geleden werd het hulpstoomgemaal Vier Noorder Koggen in gebruik genomen. Bovendien vroeg James Watt 250 jaar geleden het patent aan voor zijn stoommachine.

 

Sinds 1985 biedt het stoomgemaal aan de Oosterdijk in Medemblik onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. De kerncollectie bestaat uit enige tientallen nog werkende stoommachines en bijna 100 stoommodellen die onderhouden worden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

 

Programma 23 maart

10.00 uur             Museum geopend (onder stoom, speurtocht)

11.00 uur             Urban Sketchers aan de slag

13.30 uur             Kinderworkshop (tot 15.00 uur) door urban sketcher Roger Klaassen

16.00 uur             Pop up expositie resultaten in ontvangstruimte (tot 17.00 uur)

17.00 uur             Sluiting museum

 

Tarieven: kinderen tot 18 jaar €5, volwassenen €8, gratis met Museumkaart, speurtocht met bediening miniatuur stoommachines €2,50, Waterbubbels €2,50).

 

Deel met je vrienden of praat mee!