Herfstvakantie

Datum/Tijd
Date(s) - 12/10/2019 - 27/10/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Kom tijdens de herfstvakantie naar het Stoommachinemuseum en assisteer de museumprofessor bij diverse proefjes en experimenten of help de glasblazer en maak een mooie creatie. Verder is het museum de gehele herfstvakantie onder stoom!

Glasblazer

Altijd al een keer willen zien hoe een glasblazer te werk gaat? Dat kan op zondag 20 oktober bij het Stoommachinemuseum. Glasblazerij Martorell komt deze dag het oude ambacht glasblazen bij het museum demonstreren.

Mart Martorell is een ‘meester’ glasblazer die alle facetten van het glasblazersvak kent en hier boeiend over weet te vertellen. Hij houdt doorlopende demonstraties en geeft  workshops, waarbij een aantal  bezoekers uitgenodigd wordt om zelf iets te maken. Onder begeleiding van de glasblazer ga je zelf aan de slag en blaas je de leukste creaties, zoals bijvoorbeeld een vaas of een olifant. Krijg je de techniek misschien niet gelijk onder de knie? Dan noemen we het resultaat gewoon een ‘kunstwerk’! Je mag je zelfgemaakte glaswerk mee naar huis nemen.

Stoomlab

Willy Wortels opgelet! Tijdens de herfstvakantie is ook het Stoomlab weer een aantal dagen geopend. De ‘museumprofessor’  vertelt je allerlei weetjes over wat stoom nu precies is en wat de kracht van water en vuur is. Aan de hand van proefjes en experimenten ontdek je hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer je wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk met gebruik van een fietspomp. En wat is condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water, laten we je het zien. Dit en nog veel meer proefjes zijn op zondag 13, zaterdag 19, zondag 20, woensdag 23 en zaterdag 26 oktober ’s middags op de hele uren te zien in het Stoomtheater van het museum. Op 19 en 23 oktober is de laatste proefjesronde om 14 uur te zien, op overige dagen ook nog om 15 uur.

Natuurlijk staan ook de miniatuurstoommachines klaar om zelf stoom te maken en wordt tijdens de herfstvakantie twee weken lang de grote ketel opgestookt om de stoommachines te laten draaien. Wie de stoker helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdient het diploma ‘hulpstoker’. Of ontdek het museum met onze speurtocht!

Deel met je vrienden of praat mee!