Wetenschapsweekend

Datum/Tijd
Date(s) - 05/10/2019 - 06/10/2019
10:00 - 17:00

Activiteit


Alle Willie Wortels verzamelen! Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober openen bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en musea tijdens het ‘Weekend van de Wetenschap’ hun deuren voor het publiek om kennis te maken met live wetenschap en technologie. Natuurlijk doet het Stoommachinemuseum Medemblik ook mee aan dit landelijk evenement, want waar kun je nu beter ontdekken wat stoom, druk of vacuüm is?!

Proefjes en experimenten

Ben je nieuwsgierig naar de krachten van de natuur en een uitvinder in de dop? Kom dan dit weekend naar het museum en ontdek hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer van onze ‘museumprofessor’ wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk aan de hand van een fietspomp. Wat is het condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water laten we je het zien. Een snelkookpan met manometer en thermometer, te vergelijken met een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt ingewikkeld, maar je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Onze ‘museumprofessor’ zal op beide dagen in het museumstoomtheater om 12, 13, 14 en 15 uur allerlei proefjes en experimenten demonstreren, waarbij je kunt assisteren. En als je iets niet helemaal begrijpt en de stoom bijna uit je oren springt, vraag dan gerust hoe het zit.

James Watt

Zondag 6 oktober dwaalt de geest van James Watt weer door het museum, hij vertelt je graag over zijn interessante leven. Deze Schotse ingenieur ontdekte 250 jaar geleden dat als hij een condensor aan de stoommachine verbond, die drie keer zuiniger en efficiënter werd. De stoommachine, voor die tijd een hoogstandje van techniek, luidde het begin van de Industriële Revolutie in. Ook heden ten dage wordt stoom nog steeds gebruikt voor de energieopwekking.

‘Theatervoorstelling ‘Onder druk’

Op een speelse manier maak je kennis met de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie en ontdek je wat de uitvinding van de stoommachine betekende. De voorstelling wordt zondag om 13.00 en 14.30 uur in het museum gespeeld en is gratis voor museumbezoekers.

Deel met je vrienden of praat mee!