Tickets & prijzen
kinderen naar Stoommachinemuseum

We heten jullie graag welkom in de Tijd van Burgers en Stoommachines!

Is jullie klas bezig met de Industriële Revolutie?

Breng dan een bezoek aan het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik! Zowel als spannende introductie of als verdiepende afsluiting is een museumbezoek heel geschikt: voor het primair en het voortgezet onderwijs. Onze programma’s sluiten aan op de vakken wereldoriëntatie en techniek, maar ook op geschiedenis en natuurkunde.

Allebei de programma’s duren ongeveer anderhalf uur. Leerlingen maken op interactieve wijze kennis met de belangrijkste onderdelen van de stoomtechniek en de geschiedenis van de Industriële Revolutie en het Nederlandse waterbeheer.

Stoom en Stoommachines (primair en voortgezet onderwijs)

Het programma ‘Stoom en Stoommachines’ begint met een interactieve presentatie. Vervolgens gaan we het museum in en met verschillende opdrachten aan de slag. De leerlingen kunnen hierbij onder meer zelf een kleine stoommachine bedienen, om de werking van stoom beter te begrijpen. Ook besteden we ruime aandacht aan de vele toepassingen van de stoommachine.

Strijd tegen het Water (primair en voortgezet onderwijs)

Het oude stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ waarin het museum is gehuisvest, vertelt allerlei verhalen over de Nederlandse strijd tegen het water! In het programma over waterbeheer maken de leerlingen kennis met dit belangrijke onderwerp. We bespreken de eerste polders, het bouwen van molens en de komst van de eerste stoomgemalen in Nederland.

Plan Bezoek

Op deze pagina vind je de actuele openingstijden (let op: kassa sluit om 16.15 uur en keuken om 16.30 uur), de entreeprijzen, het loket voor online-ticketverkoop en andere praktische informatie om je bezoek aan het Stoommachine Museum te plannen.

Meer

Scholen

Is de klas bezig met het tijdvak Burgers en Stoommachines en de Industriële Revolutie. Geef de les eens een bijzondere verdieping en kom langs in het Nederlands Stoommachinemuseum. Of zoeken jullie een leuke bestemming voor een schoolexcursie of schoolreisje? Neem contact op voor een leuk en leerzaam programma.

Meer

Voor kinderen

Met onze speurtocht leer je de machines beter kennen. In het stoomlab kun je zelf een miniatuurstoommachine onder stoom brengen. Op stoomdagen mag je de stoker helpen en soms de smid. Als beloning krijg je natuurlijk voor al je werk een mooi diploma!

Meer