Emmerbaggermolen ‘Vooruit’ uit het water getakeld!

Donderdagmorgen 4 juni was het zover, de laatste kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ werd na een zorgvuldige voorbereiding door Winder in twintig minuten met twee enorme takelkranen van Wagenborg vanuit de museumhaven op het parkeerterrein gezet. Een spectaculair gezicht dat werd gadegeslagen door genodigden. De media was ruim vertegenwoordigd. Zo zijn er opnames gemaakt door NH nieuws, was een verslaggever van het NH Dagblad aanwezig, zijn er drone opnames gemaakt door The Flying Dutchmen uit Hoorn en maakte Kenneth Stamp een fotoreportage.

Na 15 jaar in het water gelegen te hebben, is het nu de hoogste tijd voor inspectie en grootscheepse restauratie van het onderwaterschip, de draagbalk en de baggeremmers. Je bent eigenlijk nooit klaar met een boot, er valt altijd wat te repareren, zeker bij een ruim 80-jarige! Dat weet de vrijwilligersploeg van de baggerboot onder leiding van John Kalkman maar al te goed. Zoals hij zelf zei: ‘koop een boot en je werkt je dood’. Hij en de andere vrijwilligers werken al vele jaren met veel plezier aan het behoud van dit unieke en authentieke varend erfgoed. De baggermolen is de enige nog volledig intacte kolengestookte stoombaggermolen in zijn soort in Nederland en dient voor het nageslacht behouden te blijven. Het is een bijzondere museumattractie die ook van binnen te bezichtigen is. Als de baggermolen onder stoom is, hoor je het gepiep en geknars van de emmers al van verre. Daal af in het interieur en je ziet hoe de bemanning vroeger leefde en werkte. De restauratie zal ongeveer zes weken in beslag nemen, bezoekers moeten dus nog even geduld hebben. Na restauratie wordt de baggermolen weer terug op z’n plek in de museumhaven getakeld. Natuurlijk zijn bezoekers welkom om de restauratie vanachter de hekken gade te slaan, maar aanmelding vooraf via het online reserveringssysteem op de website is vanwege het beperkte aantal toegestane bezoekers op ons terrein noodzakelijk. Nadere berichten over de restauratie zullen de komende tijd volgen.

Voor de drone opnamen, klik hier