Bezienswaardigheden

Wat ontzettend jammer dat we onze bezoekers nog steeds niet live mogen ontvangen. Er is zoveel moois te zien in de expositie Nederland op Stoom!  Neem bijvoorbeeld het model van de stoomschommel. Een staaltje vakmanschap van vrijwilliger Wybe Horstman die dit model afgelopen twee jaar restaureerde.

En wat te denken van een pronkstuk uit vroeger jaren? De stoommachine Backer & Rueb die vorig jaar (ook door vrijwilligers) gerestaureerd werd en tijden superstoomdagen weer op stoom gebracht kan worden met kolen waardoor er maaldemonstraties mogelijk zijn? Of de stoomaangedreven hijskraan Boele 9 die vorig jaar gerestaureerd werd met hulp van diverse fondsen en de Stichting Stoomvrienden? Strak in de verf staat deze kraan, waar Lee Towers in zijn werkzame leven als havenarbeider nog aan sleutelde, klaar om boomstammen op de eveneens stoomaangedreven raamzaag te hijsen en te laten zagen.

Achter op het terrein ligt de laatste kolengestookte emmerbaggermolen Vooruit. Ook deze werd vorig jaar dankzij diverse steunfondsen gerestaureerd. Als gevolg van de beperkingen zul je deze voorlopig niet live van binnen kunnen bekijken, maar dankzij de samenwerkende maritieme fondsen zijn er naast de virtuele tour die je nu al op de website kunt doen binnenkort ook een film en een kindertour door de baggermolen beschikbaar.

Last but not least, de bemanning van de jongste aanwinst, stoomwals Hendrik Jan, staat te trappelen van ongeduld om ten overstaan van de eerste bezoekers een ererondje te rijden! Zodra het licht op groen staat en Nederland met al zijn culturele voorzieningen weer op stoom komt halen we alles uit de kast om onze stoombelevenissen met onze bezoekers te delen! Sympathiseer je met ons museum? Word dan lid van de stoomvrienden (de link vind je op de homepage stoommachinemuseum.nl) of meld je aan als vrijwilliger.

Plan in ieder geval een bezoek aan ons museum zodra de deuren weer opengaan. We heten jullie graag weer als vanouds van harte welkom!

Namens alle collega’s Stoommachinemuseum, Harry de Bles, directeur

Deel met je vrienden of praat mee!