online tickets bestellen

Onderwijs

Na de Zomervakantie starten de rondleidingen voor scholen weer , waarvoor docenten hun klas kunnen aanmelden. Voor het onderwijs in de klas of zelfstudie kan ook gebruik worden gemaakt van de werkstukhulpen of de 20 artikelen uit de Kinderrubriek die eerder op deze pagina te lezen waren. Alle informatie staat hieronder. Nieuwsgierig naar wat er in ons museum te zien is? Bekijk dan onze virtuele presentaties op de pagina NSM virtueel. 

Het onderwijsaanbod uitgesplitst naar doelgroep ook te vinden op de website van de Blauwe Schuit, het centrum voor kunst, cultuur en creativiteit in West-Friesland.

 

Rondleidingen

Wij hebben drie programma’s voor het primair onderwijs, groep 5/6 en hoger en voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Alle rondleidingen duren vier tot vijf kwartier. We leiden de klassen meestal in twee groepen rond.

Voor nadere informatie over onze onderwijsprogramma’s en reserveren: onderwijs@stoommachinemuseum.nl

1 DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

Een korte inleidende powerpointpresentatie laat enkele aspecten van de Industriële Revolutie zien, zoals arbeidsdeling, uitwisselbaarheid van onderdelen en de gevolgen van de Industriële Revolutie voor mens en milieu. In de rondleiding kijken we naar het industriële aspect van onze collectie. We beschikken over enkele 19e-eeuwse machines met een lange industriële geschiedenis. Elke machine heeft een verhaal! Veel scholen besteden uitgebreid aandacht aan de opkomst van de industrie en de Industriële Revolutie. Deze rondleiding is een mooie afsluiting van zo’n traject. Op verzoek kunnen wij via e-mail een tekst toesturen met achtergrondinformatie voor de leerkracht (Korte geschiedenis van de Industriële Revolutie).

2 WATERBEHEER

Deze rondleiding begint met een korte powerpoint-presentatie over de geschiedenis van het landschap in Noord-Holland Noord. Van het Waterschap kregen wij mooie animatie-filmpjes. Natuurlijke oorzaken en menselijk handelen zorgden ervoor dat het land voor een groot deel onder de zeespiegel kwam te liggen. Molens en later het stoomgemaal, zorgden ervoor dat onze voeten droog bleven in het lage gebied. Tijdens de rondleiding vertellen wij u ook over de bouwgeschiedenis van het gemaal.

3 STOOM EN STOOMMACHINES

(in ontwikkeling: nadere informatie volgt)

 

Werkstukhulpen

VAN SNELKOOKPAN TOT STOOMMACHINE

Over lucht, stoom en de eerste stoommachines. En drie proefjes, om zelf te doen. Download

TIJDLIJN STOOMMACHINEMUSEUM

Van de eerste stoommachine en de geschiedenis van het Stoommachinemuseum tot nu. Download

HOE WERKT EEN STOOMMACHINE?

Over de ketel, de stoker, de machinist en de stoommachine zelf, met als voorbeeld  “Koos”. Download

HOE WERKT BAGGERMOLEN VOORUIT

De geschiedenis van het uitbaggeren van sloten en van de baggermolen zelf. Download 

HET VERHAAL VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

Van thuiswerkers naar fabrieksarbeiders. Download 

 

Archief artikelen kinderrubriek

Toen de scholen en musea gesloten waren kon je op deze pagina tussen 21 januari en 10 juni in onze Kinderrubriek elke week een nieuwe aflevering lezen over een machine in het Stoommachinemuseum, ingeleid door de kinderen Glenn en Tess van de cartoon hiernaast. De Kinderrubriek is nu gestopt, want de scholen zijn weer open en het Stoommachinemuseum ook, dus kom gewoon langs. De 20 afleveringen zijn nog te downloaden als je er een wilt bewaren.

Aflevering 1: De Vlaanderen 7; Aflevering 2: Koos en overbrengingen; Aflevering 3: De stoomketel; Aflevering 4: Hoe werkt de stoommachine?; Aflevering 5: De schoorsteen; Aflevering 6: De condensor van de Klop; Aflevering 7: De Newcomen stoommachine; Aflevering 8: De Grote Stork; Aflevering 9: Stroom uit Stoom; Aflevering 10: De Kleine Stork en de boterfabriek; Aflevering 11: De lichtmachine; Aflevering 12: De regulateur; Aflevering 13: Smeren; Aflevering 14: De Merryweather en brandblussen; Aflevering 15: Hallo …met mij; Aflevering 16: Scheepsmachines; Aflevering 17: De fatale vlucht van de heiketel; Aflevering 18: De centrifugaalpompen van ‘de Vier Noorder Koggen’; Aflevering 19: Toos en Jet; Aflevering 20: Van Everdingen & Evrard.

Tekening: Martin de Rooij