online tickets bestellen

Thuis

Dit is de dertiende aflevering van de kinderrubriek op deze pagina. Elke week kun je hier een nieuw verhaal over één van onze machines of over de werking van stoom lezen. De scholen zijn weer open, maar de musea nog dicht dus jullie kunnen nog niet langskomen in het weekend of vakanties met je ouders of doordeweeks met de hele klas voor een bezoek aan het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Wel kun je hier alvast kennismaken met de machines in het gemaal en in de machinetuin.

Het dertiende verhaal gaat over ‘smeren’, geen broodjes maar machines! Klik hier en lees snel verder. Er staan ook leuke proefjes in om thuis te doen.

Wil je een aflevering uit de kinderrubriek bewaren? Alle afleveringen staan hieronder. Je kunt ze downloaden.

 

Tekening: Martin de Rooij

 

Archief kinderrubriek

Aflevering 1: De Vlaanderen 7; Aflevering 2: Koos en overbrengingen; Aflevering 3: De stoomketel; Aflevering 4: Hoe werkt de stoommachine?; Aflevering 5: De schoorsteen; Aflevering 6: De condensor van de Klop; Aflevering 7: De Newcomen stoommachine; Aflevering 8: De Grote Stork; Aflevering 9: Stroom uit Stoom; Aflevering 10: De Kleine Stork en de boterfabriek; Aflevering 11: De lichtmachine; Aflevering 12: De regulateur; Aflevering 13: Smeren.

 

Rondleidingen door het museum zijn i.v.m. corona tot nader bericht opgeschort, maar voor studie online kan gebruik worden gemaakt van de Werkstukhulpen (zie hieronder) en onze virtuele rondleidingen (ga naar NSM virtueel).

 

Onderwijs

 

Wij hebben drie programma’s voor het primair onderwijs, groep 5/6 en hoger en voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Alle rondleidingen duren vier tot vijf kwartier. We leiden de klassen meestal in twee groepen rond.

 

1 Het project ‘Water en Vuur’

Over de opkomst van de stoomgemalen en daarmee de teloorgang van het beroep van de molenaar. En uiteraard over de stoommachine zelf. Het project bestaat uit een verhaal met een powerpoint-presentatie en lesmateriaal. Het wordt op school uitgevoerd. Een vast onderdeel is de speciale rondleiding in het Stoommachinemuseum. Het project is opgezet i.s.m. Cultuurcompagnie Noord-Holland. De materialen worden via e-mail naar de school gestuurd. Indien er geen tijd is om op school het vooraf aangeleverde lesmateriaal door te werken, is de rondleiding door het museum toch goed te volgen. Wij passen hier onze rondleiding dan op aan.

 

2 De Industriële Revolutie

Een korte inleidende powerpointpresentatie laat enkele aspecten van de Industriële Revolutie zien, zoals arbeidsdeling, uitwisselbaarheid van onderdelen en de gevolgen van de Industriële Revolutie voor mens en milieu. In de rondleiding kijken we naar het industriële aspect van onze collectie. We beschikken over enkele 19e-eeuwse machines met een lange industriële geschiedenis. Elke machine heeft een verhaal! Veel scholen besteden uitgebreid aandacht aan de opkomst van de industrie en de Industriële Revolutie. Deze rondleiding is een mooie afsluiting van zo’n traject. Op verzoek kunnen wij via e-mail een tekst toesturen met achtergrondinformatie voor de leerkracht (Korte geschiedenis van de Industriële Revolutie).

 

3 Waterbeheer

Deze rondleiding begint met een korte powerpoint-presentatie over de geschiedenis van het landschap in Noord-Holland Noord. Van het Waterschap kregen wij mooie animatie-filmpjes. Natuurlijke oorzaken en menselijk handelen zorgden ervoor dat het land voor een groot deel onder de zeespiegel kwam te liggen. Molens – en later het stoomgemaal (1869) – zorgden ervoor dat onze voeten droog bleven in het lage gebied. Tijdens de rondleiding vertellen wij u ook over de bouwgeschiedenis van het gemaal.

 

4 Educatie: invulling op verzoek

We kunnen op verzoek – en binnen onze mogelijkheden – een onderdeel techniekonderwijs bieden over de machines in het gemaal (bijvoorbeeld over de werking van de centrifugaalpomp), of over de interessante techniek in de machines in onze machinetuin (zoals de zaaginstallatie met locomobiel, een stoomhijskraan en een baggermolen). Heeft u meer interesse in de geschiedenis van geschiedenis van de stoommachine? We kunnen u vertellen over de wetenschappelijke ontdekkingen die vooraf gingen aan deze machine.

 

Werkstukhulpen

VAN SNELKOOKPAN TOT STOOMMACHINE

Over lucht, stoom en de eerste stoommachines. En drie proefjes, om zelf te doen. Download

TIJDLIJN STOOMMACHINEMUSEUM

Van de eerste stoommachine en de geschiedenis van het Stoommachinemuseum tot nu. Download

HOE WERKT EEN STOOMMACHINE?

Over de ketel, de stoker, de machinist en de stoommachine zelf, met als voorbeeld  “Koos”. Download

HOE WERKT BAGGERMOLEN VOORUIT

De geschiedenis van het uitbaggeren van sloten en van de baggermolen zelf. Download 

HET VERHAAL VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

Van thuiswerkers naar fabrieksarbeiders. Download