Brandspuitenweekend & Superstoom. Ook de baggermolen draait!

Tickets
authentieke stoomspuit

Brandspuitenweekend met historisch brandweermaterieel en ‘Vliegende Brandweerman‘ 1 en 2 juni

Dit weekend houdt het museum een spetterend brandweerfestijn met twee authentieke (nog werkende) stoomspuiten, een groot aantal historische hand- en motorspuiten, oldtimer brandweer- en ladderwagens en een spectaculair waterspel van de brandweer Nibbixwoud. Ook de brandweer Regio West-Friesland kun je tijdens dit weekend in actie zien met een jeugdteam en moderne brandweerwagen.

 

‘Vliegende Brandweerman’ voor durfhalzen!

In de op waterkracht werkende spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud word je met een waterstraal ca. 4 meter omhoog de lucht in gestuwd, waarna je met zo’n 30 km per uur (veilig) in de rondte wordt geslingerd. Leuk voor jong en oud!

Superstoom tijdens Brandspuitenwekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland bevindt zich in de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De baggermolen ‘Vooruit’ van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Brandspuitenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!