Brandspuitenweekend & Superstoom. Ook de baggermolen draait!

Tickets & prijzen

Brandspuitenweekend 1 & 2 juni met blusdemonstraties en waterspel

Het museum houdt zaterdag 1 en zondag 2 juni een spetterend brandweerfestijn met authentieke (nog werkende) stoomspuiten, oldtimer brandweerauto’s, blusdemonstraties en een spectaculair waterspel van de brandweer Nibbixwoud. Op zondag rijden de spuitgasten uit Gorkum met de door een span paarden voortgetrokken Bikkers stoomspuit op en neer over de dijk naar Medemblik. Een uniek schouwspel dat je niet mag missen!

Spetterend brandweerfestijn

Spuitgasten van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum tonen met de kolengestookte Bikkers stoomspuiten hoe een brand rond 1900 geblust werd. Op het museumterrein staan historische voertuigen opgesteld, zoals de 602 oldtimer brandweerwagen uit Enkhuizen, de 651 ladderwagen uit Bergen en de Austin brandweerwagen uit Wognum. Zaterdag komt ook de Brandweer Regio West-Friesland in actie met een jeugdteam en moderne brandweerwagen.

 

‘Vliegende Brandweerman’, dikke pret voor kinderen!

Met de spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud word je met een krachtige waterstraal ca. 4 meter omhoog de lucht ingestuwd, waarna je met zo’n 30 km per uur in de rondte wordt geslingerd. Klinkt eng, maar is leuk voor jong en oud. Ook voor de kleinsten zijn er leuke spelletjes, zoals met een handpomp en waterstraal een balletje van een pylon proberen te schieten.

Superstoom tijdens Brandspuitenwekend! Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom, welkom aan boord.

De machines draaien zowel binnen in het museum alsook enkele machines buiten in de machinetuin. In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ onder stoom die je in bedrijf kunt bezichtigen.

Deze laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland maakt deel uit van de collectie van het Nederlands Stoommachinemuseum. De  ‘Vooruit’ (van de firma Krikke uit Heerenveen) werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. Sinds 2009 wordt de ketel een paar keer per jaar weer opgestookt en komen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hebben geschept, knarsend in beweging.

Dankzij de virtuele presentatie is de baggermolen altijd niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Maar de momenten waarop bezoekers de baggermolen én onder stoom kunnen zien én binnen kunnen kijken zijn uniek. Op deze superstoomdagen tijdens het Brandspuitenweekend is dat weer mogelijk! Welkom aan boord!