Monumentendagen. Gratis toegang op zaterdag!

Tickets & prijzen

Foto: Nederlands Stoommachinemuseum

Open Monumentendag Stoomgemaal Vier Noorder Koggen

Zaterdag 14 september is het Stoommachinemuseum tijdens Open Monumentendag gratis toegankelijk voor bezoekers. Het museum is sinds 1985 gevestigd in het monumentale stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Jaarlijks trekt Open Monumentendag ruim een miljoen bezoekers die een kijkje nemen in de prachtige monumenten die zijn opengesteld. Gaat u dit jaar ook mee op ontdekkingstocht om ons ‘levend erfgoed’ te verkennen? We verwelkomen u graag!

 

Hulpstoomgemaal

Doordat de bodem bleef dalen en het water in de Zuiderzee steeg én er ook lang niet altijd genoeg wind was om de molens te laten draaien, besloot het waterschapsbestuur in 1866 dat er een hulpstoomgemaal moest komen om de 24 molens in de Vier Noorder Koggen, waarvan er 15 aan de Oosterdijk stonden, te ondersteunen. Boote de Vries, zoon van een molenbouwer die zich als meester-timmerman had toegelegd op het bouwen van stoomgemalen, werd aangetrokken om deze klus te klaren. Het gemaal trad in 1869 voor het eerst in werking bij het droogmalen van de polders en heeft ruim 100 jaar actief dienstgedaan. In 1907 werd het gemaal uitgebreid met een grote centrifugaalpomp, waardoor de capaciteit verdubbelde en de molens overbodig waren.

Het nieuwe gebouwdeel is ontworpen door technisch hoofdambtenaar Adriaan Kater. Met mooie mozaïeken van blauwe en grijze bakstenen, grote boogramen en smeedijzeren ornamenten was het gemaal hét visitekaartje van het waterschap.

Het museum is dit weekend onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines draaien.