Winterstoom

Tickets
winterstoom kerstvakantie
winterstoom kerstvakantie

Winterstoom in kerstvakantie

Winterstoom is een uniek en leerzaam dagje uit voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie.

Als je het museum binnenloopt, hoor je de machines puffen, voel je de warmte en ruik je de olie. Machinisten en rondleiders leggen je graag uit hoe de machines werken en wat ‘onder stoom’ betekend. Voor de kinderen valt er van alles te zien en te beleven in het museum.

Tijdens de kerstvakantie is het Stoommachinemuseum van zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari alle dagen geopend en onder stoom. Behalve Eerste Kerstdag en Oud- en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten.

Stoomdetective en miniatuurstoommachines

Met de leuke speurtocht kun je als een echte stoomdetective op onderzoek door het museum gaan. Zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet? Dát kan met de miniatuurstoommachines die in het museum klaar staan. Help je de stoker bij het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een ‘smeeddiploma’ verdienen.

Demonstraties figuurzagen en workshop (kerst)figuurtje beschilderen

Woensdag 3 januari demonstreert Jaap Grim hoe je met de figuurzaag de mooiste kerstcreaties maakt. Figuurzagen was vroeger heel populair en werd door jong en oud beoefend. Maar bij Jaap Grim is deze hobby uitgegroeid tot een ware kunst! Schuif aan bij de gratis workshop en beschilder een leuk uit hout gezaagd (kerst)figuurtje dat je mee naar huis mag nemen.

midwinterhoornblazen stoommachinemuseum

Midwinterhoornblazen

Woensdag 3 januari laten leden van de midwinterhoorngroep ‘Van Hakken Komt Blazen’ de oeroude traditie van het midwinterhoornblazen, oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden, bij het museum herleven. Kom kijken en laat je betoveren door het mystieke geluid van de midwinterhoorns.

Openingstijden kerstvakantie:

Het museum is tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16 uur, behalve op Eerste Kerstdag en Oud & Nieuw.

Na de kerstvakantie sluit het museum voor korte tijd weer de deuren voor een verbouwing. Op zaterdag 10 februari gaat het museum weer open met de voorjaarsvakantie en de start van het nieuwe stoomseizoen.

Plan je bezoek